Aanleg Park Groot Schijn gaat laatste fase in: “We willen het groenste district van Antwerpen worden”

pilootprojecten
Openbaar domein

Stad Antwerpen gaf vandaag het startsein voor de volgende en laatste fase in de aanleg van Park Groot Schijn. In deze fase staat de aanleg van de laatste paden en omliggende natuur gepland, in het noordelijke deel van het park. Dankzij een constructieve samenwerking tussen stad, district, verenigingen en gebruikers is het gebied, dat voorheen was opgedeeld in verschillende sport- en recreatieterreinen, omgevormd tot één groot groen park van 83 hectare. Hier komen stad en natuur samen.

Na de heraanleg van het zuidelijke en centrale deel van Park Groot Schijn, met de verschillende sportvoorzieningen en de voetgangersbrug, is het tijd voor het noordelijke deel. Aan het eind van deze fase zullen alle paden en omliggende natuur aangelegd zijn. De stad wil met extra aanplantingen van haagplanten en bomen het groene beeld van het park helemaal doortrekken. Als alles vlot verloopt zijn de werken klaar tegen de zomer van 2023.

Driedelige aanpak

Deze fase verloopt in drie verschillende delen. Aannemer Hens nv pakt eerst de parkdreef tussen de Ruggeveldlaan en de begraafplaats aan. Daarna is de doorsteek van de August van de Wielelei richting begraafplaats aan de beurt. Tot slot werken ze de paden richting jeugdkamer en hondenschool af.

Hinder blijft beperkt

Tijdens de werken blijft de toegankelijkheid van de verschillende kamers en voorzieningen in Park Groot Schijn grotendeels gewaarborgd via de andere paden. Parkeren zal niet meer kunnen, behalve op de parking van Sportoase. Laden en lossen kan nog wel op aanvraag.

Aandacht voor groen en verlichting

De aanplantingen voor nieuw, extra groen staan gepland voor eind 2022. In totaal komen er 13.610 haagplanten en 867 bomen bij. Net zoals in de andere delen van het park, koos de stad voor een mix van wilgen en elzen, sierbomen zoals kerselaars en krachtige inheemse soorten zoals zomereiken en essen. Daarnaast wordt de verlichting vernieuwd zoals in de rest van het park.

Schepen voor groen Els Van Doesburg: “De Antwerpenaar mag oprecht trots zijn op dit mooie project. Stap voor stap slagen we erin om van een lappendeken, met een wirwar aan clubs en terreinen, één mooi groen park te maken. Een plek voor elke Antwerpenaar, jong en oud. Met de start van deze derde fase zal nu ook het noordelijke deel van het park een groene make-over krijgen. Met een mix van extra bomen en planten trekken we het groene beeld volledig door. Met het nieuwe Park Groot Schijn creëren we een groene long in de stad van maar liefst 83 hectare.”

Deel dit bericht: