Erica Caluwaerts.

Erica Caluwaerts

“Een van mijn eerste cliënten als advocaat was een twintiger met drugsproblemen die had gestolen. De rechter liet hem vrij, maar eiste in ruil dat hij zich liet behandelen. Omdat hij geen geld meer had, betaalde ik zijn trein naar het hulpcentrum. Jaren later krijg een andere cliënt die ook worstelde met een drugsverslaving. ‘Mag ik mijn begeleider volgende keer meenemen?’, vroeg hij. En toen stond die eerdere cliënt weer voor mijn neus. Als ex-verslaafde hielp hij nu lotgenoten. Hij wist hoe moeilijk het was om af te kicken. Hij kende de valkuilen maar kon ook de uitgang tonen. Diegenen die hij begeleidde, zagen in hem geen vreemde maar herkenden zichzelf. Iemand die zij ook konden zijn door hun eigen lot opnieuw in handen te nemen. Een banaal treinbiljet is soms voor iemand een ticket naar een ander leven. Kansen geven aan mensen in onze samenleving is wat mij drijft en kansen wil ik ook als schepen creëren.”

Erica Caluwaerts werd geboren ‘over het water’ in Beveren-Waas. Haar middelbare school doorliep ze op de Dames aan de Meir. Als kind begon ze viool en piano te spelen, en ze volgde ook toneel- en voordrachtlessen. De tijd op het podium bracht haar de liefde voor het woord bij. De grote schrijvers leerden haar ook de kracht ervan kennen, dat zorgvuldig gekozen taal zowel tot oorlog als vrede kan aanzetten, personages hun stem en karakter geeft, een onschuldige die terechtstaat weer vrij krijgt of tot verandering inspireert. Toen ze in Leuven studeerde, werd Erica lid van het Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) en kwam ze in contact met het politieke ideeëngoed. In 2002 startte ze als strafrechtadvocaat aan de balie van Antwerpen en pleitte sindsdien zo’n veertien assisenzaken. Op 1 januari 2019 werd ze lid van de Antwerpse gemeenteraad voor Open Vld en drie jaar later volgde ze Claude Marinower op als Schepen voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing & communicatie, openbaar domein & rechtszaken.

Persoonlijk
Naam: Erica Caluwaerts
Geboortedatum: 2 januari 1978
Geboorteplaats: Beveren
Woonplaats: Antwerpen
Status: in een relatie
Huisdier: Olijfje
Lievelingskleur: Blauw
Mijn grote voorbeeld: Philippe De Backer
Mijn grote ambitie: van Antwerpen een betere stad maken voor iedereen

Opleiding
Humaniora: Dames in Antwerpen
Bachelor in de rechten
Master in het strafrecht

Loopbaan
2002-heden: strafpleiter
2012-2013: Voorzitter van de Vlaamse Conferentie
Voorzitter in de raad voor economisch onderzoek voor vreemdelingen.
2019-heden: ondervoorzitter Open VLD district Antwerpen
2021-heden: Schepen voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken