Basketbalplein Sint-Jansvliet omgetoverd tot kunstwerk: “Streetart met allures van een grootstad”

pilootprojecten
Openbaar domein

Naar aanleiding van het wereldkampioenschap 3×3 basketbal werd het basketbalplein op de Sint-Jansvliet stevig in de verf gezet. Van 21 tot 26 juni zal de Sint-Jansvliet het decor zijn voor een buurtsporttoernooi en de voorronde van het Belgisch kampioenschap 3×3 basketbal. We gingen in gesprek met de man achter het kunstwerk.

Antwerpen

“Het is veel sneller afgeraakt dan ik verwacht had”, zegt graffiti en streetart kunstenaar Yvon Tordoir (36). Dankzij het goede weer van de afgelopen weken kon Yvon de klus slechts in één week klaren. De artiest is geen onbekende in het Antwerpse straatbeeld, zo maakte hij al verschillende schilderingen in opdracht van de stad. De Antwerpen letters op de Eiermarkt is een werk dat iedereen al wel eens gezien heeft.

“Vroeger heb ik nog basketbal gespeeld waardoor ik wel een extra connectie voelde met deze opdracht. Voor de stad was het belangrijk dat de huisstijl van sporting Antwerpen herkenbaar zou zijn in het werk. Hier is uiteindelijk, na vele schetsen, toch nog wat aan gesleuteld. Wat wel duidelijk opvalt is de prominente aanwezigheid van de letter A, het logo van de stad”, zegt Yvon.

Kunstenaar Yvon Tordoir is erg tevreden met het resultaat. — © Jan Van der Perre

De kunstenaar zet ook technologie in om vlotter resultaten te boeken. “Het is makkelijk dat ik eerst via de iPad kan kijken hoe ik de onderverdeling van de kleuren het best aanpak. Nadat ik een duidelijk beeld heb over het werk, zet ik het virtuele om in de realiteit. Hierna is het vooral een kwestie van meetkunde. Ik plak elk onderdeel zorgvuldig af met tape en daarna kan het schilderen beginnen”, zegt Yvon.

Schepen Erica Caluwaerts: “Om het urban city-karakter van de stad letterlijk en figuurlijk in de verf te zetten, toveren we het basketbalveld op het Sint-Jansvliet om tot een hippe hypecourt, een prachtig stukje streetart met kunstige allures recht uit grootsteden als Parijs en Los Angeles.”

Het pleintje is voor iedereen vrij toegankelijk die zich na dit artikel niet meer kan houden en meteen een paar driepunters wil gaan scoren. De hypecourt blijft al zeker voor 2,5 jaar, tot 2024, liggen. (vip)

Deel dit bericht: