Openingsweekend MoMu en Mode2.021 Antwerpen – Mode/Bewust: Iedereen is uitgenodigd

pilootprojecten
Openbaar domein

Antwerpen straalt ‘Mode 2.021’ uit vanaf het eerste weekend van september. Het officiële openingsweekend van zaterdag 4 september (9u30 – 20u) tot en met zondag 5 september 2021 (9u30 – 18u) omvat naast de officiële (her)opening van MoMu – ModeMuseum Antwerpen ook de start van het stadsfestival dat tot en met januari 2022 zal inspireren. Iedereen, van diehard modefans tot nieuwsgierige passanten, wordt uitgenodigd om tijdens het openingsweekend van een inclusieve line-up te genieten vol expo’s, openluchtprojecten, gratis workshops, animatie, wandelingen en activiteiten voor elke generatie.

MoMu wordt dé centrale hub en het startpunt van ‘Mode 2.021’. Bezoekers aan het vernieuwde gebouw kunnen via pre-booking kiezen uit vijf soorten ticket-combi’s en dit aan een tijdelijk verlaagd tarief. Dankzij de verschillende formules kunnen tickethouders ofwel enkel het museum (her)ontdekken of hun bezoek upgraden met een gratis rondleiding of workshop. Voor iedere interesse, leeftijd, groep en weekendplanning is er een passend aanbod.

Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: ‘Het kriebelt hard om opnieuw de iconische trappen van het MoMu te mogen beklimmen: de heropening van een internationale publiekstrekker als het MoMu vieren we groots! De renovatie van het ModeMuseum levert liefst 800 extra vierkante meters op, en dat biedt een unieke kans om de permanente collectie in de schijnwerpers te zetten. Maar de ambitie reikt veel verder dan louter kledingstukken op poppen, het MoMu wil ook tonen hoe de rol en de betekenis van mode in onze maatschappij ingrijpend aan het veranderen is. Zo blijft Antwerpen zich internationaal positioneren als atypische modestad, met het MoMu als kloppend hart!’

PAVILJOEN MET OPEN DEUREN

​Om het openingsweekend feestelijk te highlighten wordt op de Vrijdagmarkt MoMu Markt, een tijdelijke opstelling, geopend.

Directeur en hoofdcurator Kaat Debo over de open visie van MoMu: ‘We vinden het erg belangrijk om met het museum ook naar buiten te treden en zichtbaar te maken in de stad’.

Hier zullen de openingsweekend-workshops doorgaan. En er zal ook een ‘marktje’ plaatsvinden, waar bezoekers MoMu-workshops zoals kantklossen, ‘perlage’ en zeefdruk in demo-preview kunnen meevolgen, voor ze later op het jaar plaatsvinden. Daarnaast kunnen bezoekers in het verbindende deel tussen de Vrijdagmarkt en Nationalestraat ook van gratis animatie en kunstinstallaties genieten.

​Het openingsweekend is ook hét moment om het ‘Fashion Ball’-project te ontdekken en het Mariabeeld, gekleed door couturier Edouard Vermeulen van Natan, te gaan bewonderen in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Vanaf dag één nodigt MoMu met ‘Mode 2.021’ iedereen uit om modecultuur te beleven. Afspraak in september.

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: ‘Antwerpen heeft veel te danken aan haar modesector. De Modeacademie, onze ontwerpers, ons winkelaanbod en het ModeMuseum bezorgen Antwerpen een zekere, a-typische vibe, staan garant voor de instroom van creatief, jong talent en zorgen voor beleving in onze straten. Bovendien zijn bezoekers die voor de mode naar Antwerpen komen in de regel meerwaardezoekers, ze kiezen vaker voor meerdaagse verblijven en geven ook meer dan gemiddeld uit. Kortom, het belang van de sector kan niet onderschat worden.’ 

Schepen voor economie, marketing en communicatie Claude Marinower: ‘De heropening van het Modemuseum is een katalysator voor de gehele creatieve economie in Antwerpen. Het zet onze stad nationaal en internationaal op de kaart en is een extra troef om creatieve geesten uit alle windrichtingen naar onze stad te lokken. ‘

Deel dit bericht: