“Streetart met allures van Los Angeles”

pilootprojecten
Openbaar domein

Naar aanleiding van de FIBA 3×3 World Cup werd het basketbalplein op de Sint-Jansvliet tot een ‘hypecourt’ omgetoverd. Van 21 tot 26 juni zal de Sint-Jansvliet het decor zijn voor een buurtsporttoernooi en de voorrondes van het Belgisch kampioenschap.

“Het is veel sneller afgeraakt dan ik verwacht had”, zegt graffiti- en streetart-kunstenaar Yvon Tordoir (36). Dankzij het goede weer van de afgelopen weken kon Yvon de klus in één week klaren. De artiest is geen onbekende in het Antwerpse straatbeeld, denk maar aan de ‘Antwerpen’-letters op de Eiermarkt.

“Vroeger heb ik nog basketbal gespeeld waardoor ik wel extra connectie voelde. Voor de stad was het belangrijk dat de huisstijl van Sporting Antwerpen herkenbaar zou zijn. Hier is uiteindelijk, na vele schetsen, toch nog wat aan gesleuteld. Wat wel duidelijk opvalt is de prominente aanwezigheid van de letter A.”

De kunstenaar zet ook technologie in om vlotter resultaten te boeken. “Het is makkelijk dat ik eerst via de iPad kan bekijken hoe ik de onderverdeling van de kleuren het best aanpak. Nadat ik een duidelijk beeld heb gevormd, zet ik het virtuele om in de realiteit. Hierna is het een kwestie van meetkunde. Ik plak elk onderdeel zorgvuldig af met tape en daarna kan het schilderen beginnen.”

Schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld): “We zetten het urban karakter van de stad letterlijk en figuurlijk in de verf. Dit is een prachtig stukje street-art met allures recht uit grootsteden als Parijs en Los Angeles.” Het pleintje is voor iedereen vrij toegankelijk, ook voor wie meteen een paar driepunters wil gaan scoren. De zogenaamde hypecourt blijft al zeker voor 2,5 jaar, tot 2024, liggen. (vip)

Deel dit bericht: