Twee nieuwe buurtfietsenstallingen in het centrum

pilootprojecten
Openbaar domein

Het aantal buurtfietsenstallingen in Antwerpen blijft toenemen. Vandaag openen er twee nieuwe: onder het pas aangelegde Leonie Glassplein achter het stadhuis, en ook een gedeelte van de nieuwe fietsparking onder de Teniersplaats wordt ingericht als buurtfietsparking. Dat brengt het totaal op meer dan 1000 overdekte fietsstaanplaatsen voor buurtbewoners. 

Buurtfietsenstalling Leonie Glassplein

Het Leonie Glassplein is de net afgewerkte nieuwe groene publieke ruimte achter het stadhuis, in de zone Kaasstraat-Zilversmidstraat-Gildekamersstraat-Suikerrui. Daar zijn momenteel nog meer dan 70 plaatsen beschikbaar voor buurtbewoners (naast 80 plekken gereserveerd voor het personeel van DIVA en het stadhuis). 

Buurtbewoners betalen 5,60 euro per maand voor een voltijdse plaats.

Buurtfietsenstalling Teniersplaats

Ook de ondergrondse fietsenstalling aan de Teniersplaats is vandaag geopend. Ze is een onderdeel van het grote mobiliteitsproject Noorderlijn en wordt beheerd door Indigo Park Belgium. Ze telt in totaal 297 plaatsen, waarvan 228 publieke plaatsen en 69 voor buurtbewoners. In de fietsenstalling zijn er gratis oplaadlockers voor batterijen van elektrische fietsen. De publieke parking is voor bezoekers de eerste 24 uur gratis. Nadien betalen ze 1 euro per dag.

Buurtbewoners betalen 5,60 euro per maand voor een gewone fiets en 11,20 euro per maand voor een bakfiets.

Meer dan 1000 fietsstaanplaatsen

Buurtfietsenstallingen zijn inpandige fietsstallingen of fietstrommels op straat, bedoeld voor Antwerpenaars die thuis geen garage of berging hebben waar ze hun fiets kunnen stallen. In totaal zijn er momenteel 1064 dergelijke fietsstaanplaatsen in de stad, verdeeld over 21 buurtfietsenstallingen en 25 fietstrommels.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De stad komt met buurtfietsenstallingen tegemoet aan een bestaande behoefte. Niet iedereen kan zijn of haar fiets thuis kwijt, laat staan veilig stallen. Dankzij buurtfietsenstallingen houden we ook het openbaar domein vrij, want wildgeparkeerde fietsen kunnen echt hinderlijk zijn.”

Deel dit bericht: