Op zaterdag 26 maart is het opnieuw Earth Hour, een jaarlijkse wereldwijde actie van het WWF die de strijd tegen klimaatverandering in de kijker zet.
Aan iedereen wordt gevraagd om gedurende een uur de verlichting uit te zetten. Ook de stad Antwerpen doet mee: “Een uitgelezen moment om stil te staan bij het probleem van de lichtvervuiling.”
De stad dooft op 26 maart van 20.30 tot 21.30 uur de verlichting aan 38 openbare gebouwen en monumenten waaronder het stadhuis, Het Steen, de kathedraal en andere kerken, musea en districtshuizen. Alle straatverlichting blijft branden, maar in het centrum zal de directe aanstraling van de historische gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui ook uitgezet worden.
Daarnaast roept de stad haar inwoners op om hun betrokkenheid te tonen door thuis op hetzelfde moment de lichten te doven: “Earth Hour is een uitgelezen moment om stil te staan bij het probleem van de lichtvervuiling, die het biologische ritme van mens en dier verstoort”, zegt Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). Maar nog meer doet Earth Hour ons – overal in de wereld – nadenken over ons energieverbruik, en onze afhankelijkheid van schadelijke fossiele brandstoffen. Als we de klimaatverandering willen tegengaan, en zo de toekomst van onze planeet en van onze kinderen willen veilig stellen, moeten we dringend overschakelen naar milieuvriendelijkere alternatieven.” 272 gezinnen
De stad vernieuwt en verduurzaamt ook de verlichting in haar eigen gebouwen. Al 47 stadsgebouwen, waaronder het EcoHuis, CC Rix, zwembaden Wezenberg, Groenenhoek en Plantin Moretus, musea waaronder het Rubenshuis, het Hessenhuis en Museum Mayer Van den Bergh, en sporthallen De Bist, Rode Loop en Plantin Moretus kregen de afgelopen jaren nieuwe verlichting. Deze aanpassingen leverden een totale besparing op van 950.961 kWh. Dat is het gemiddelde jaarverbruik voor elektriciteit van ongeveer 272 gezinnen.
Schepen voor Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld): “Tegen 2030 vormen we alle openbare verlichtingsarmaturen om naar led, dat is goed voor ongeveer 54.000 lichtpunten. Momenteel is er reeds 24% van de straatverlichting omgevormd naar led. Via een wijkgerichte aanpak worden de overige straten projectmatig aangepakt. Voor zowel de openbare verlichting als voor de eigen gebouwen koopt de stad bovendien 100% groene stroom aan. Dat maakt die verlichting niet enkel duurzaam, maar ook CO2-neutraal.”