A-Sense Lab wint Medical Solutions Accelerator­ 2021 met detectietechnologie voor kankeronderzoek

pilootprojecten
Openbaar domein

Begin december hebben zeven ambitieuze start-ups het Medical Solutions Accelerator programma succesvol afgerond. Op het pitch- en slotevent stelden ze hun medische oplossing en vooruitgang voor aan een jury. Die jury selecteerde A-Sense Lab als meest gevorderde concept met hun nieuwe foto-elektrochemische detectietechnologie voor kankeronderzoek.

Start-ups pitchen innovatieve oplossingen
Eind september begonnen zeven start-ups aan de Medical Solutions Accelerator. Tijdens het pitchmoment dat hier op volgde, stelde elk deelnemend team zijn innovatief idee voor aan een jury van experten in medische productontwikkeling en investeerders. De jury beoordeelde de start-ups op hun product of dienst, hun plan van aanpak en de competenties binnen het team.

A-Sense Lab werd verkozen tot winnaar door hun sterk concept, plan en team. Deze start-up ontwikkelt een nieuwe, baanbrekende foto-elektrochemische detectietechnologie voor biomarkers in kankeronderzoek. Deze markers geven belangrijke informatie voor de diagnose, behandeling en opvolging van kanker.

“Aan het begin van deze accelerator, waren we vooral gefocust op het ontwikkelen van de detectietechnologie. Tijdens de workshops hebben we het achterliggende concept, ons toekomstplan, onze stakeholders en hun noden verder kunnen uitwerken. Zo kunnen we vandaag starten aan een baanbrekende platform voor kankerdiagnose en opvolging op basis van elektrochemische biomarkers, wat het proces sneller, makkelijker, correcter en goedkoper maakt”, zeggen Elise Daems, Sara Melis en Simone Bassini van A-Sense Lab, dat onder leiding staat van Prof. Karolien De Wael.
 

Begeleiding door experten in medische sector, R&D en technologie
De Medical Solutions Accelerator is een initiatief van ad Antwerpen, UAntwerpen, UZA en Verhaertst om het Antwerpse ondernemersklimaat en het medische innovatielandschap te stimuleren. Tijdens zes intensieve workshops en coachingmomenten werden de teams gestructureerd begeleid en uitgedaagd om hun product of dienst verder te verfijnen en na te denken over hun waardepropositie, de gebruikers en de afzetmarkt. De unieke combinatie van experten uit de medische sector, in productontwikkeling en in wetenschappelijk onderzoek, gaf hen een nieuwe kijk op hun uitdagingen en de nodige inzichten om deze concreet aan te pakken.

“We hebben een enorme groei gezien bij de start-ups in de laatste drie maanden. Het pitchmoment toonde aan dat deze teams klaar zijn om investeerders te zoeken en hun ondernemingsplan verder uit te rollen. Deze disruptieve innovaties zijn klaar om het medische landschap te doen daveren”, zegt An-Katrien Huijghebaert, coördinator Medical Solutions Accelerator voor Verhaert.

Over UAntwerpen
De Universiteit Antwerpen is een onderzoeksuniversiteit, waar grensverleggend en vernieuwend onderzoek wordt uitgevoerd op internationaal niveau. Onderzoek en onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. Onderwijsinnovatie krijgt onze voortdurende aandacht, en bijzondere zorg gaat naar de opvang en begeleiding van onze meer dan twintigduizend studenten in negen faculteiten.

De Universiteit Antwerpen is geen eiland op zich, maar bouwt bruggen naar het secundair onderwijs, de industrie en bij uitbreiding de hele maatschappij. Met haar 6.000 werknemers is de Universiteit Antwerpen een van de belangrijkste werkgevers in Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen.

Over UZA
Het UZA is een universitair centrum voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Het UZA gebruikt dit onderzoek voortdurend om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Op die manier biedt UZA elke patiënt de best mogelijke medische zorg aan.

Over Stad Antwerpen
Als metropool op mensenmaat biedt Antwerpen een wereld vol mogelijkheden. Gelegen in het hart van Europa is het de trotse thuisbasis van de op een na grootste haven en de belangrijkste chemische cluster van het continent. Antwerpen is bovendien de wereldhoofdstad van de diamanthandel en de populairste winkelstad van het land. Vandaag zet de stad extra in op digitale innovatie, circulariteit, creativiteit en gezondheid als pijlers voor haar toekomstige economie.

Over Verhaert Masters in Innovation
Sinds 1969 is Verhaert Masters in Innovation een pionier op het gebied van productinnovatie. Als toonaangevende innovatiegroep in integrale productontwikkeling helpt Verhaert bedrijven en ondernemers bij het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle innovatietrajecten. De groep telt ondertussen meer dan 200 medewerkers met kantoren in Kruibeke, Gentbrugge, Kortrijk, Nivelles, Noordwijk, Utrecht en Aveiro.

Deel dit bericht: