Commotie tijdens gemeenteraad: zitting halfuur geschorst

pilootprojecten
Openbaar domein

Er waren onvoldoende raadsleden van de meerderheidspartijen N-VA, Vooruit en Open Vld aanwezig op de Antwerpse gemeenteraad maandagavond. De oppositiepartijen dreigden om op te stappen, waardoor een stemming over de hervorming van het Zorgbedrijf niet zou kunnen plaatsvinden. De gemeenteraad werd zelfs een halfuur stilgelegd. Uiteindelijk zou onafhankelijk raadslid Khadija Chennouf de avond voor de meerderheid redden.

“We hebben als stad onze zaken op orde”, zegt Antwerps gemeenteraadslid Nathalie van Baren (N-VA) als reactie op de financiële gezondheid van de stad. Alleen had ze best eerst even de koppen geteld in de meerderheidsbanken. Groen deed dit wel en merkte dat er onvoldoende leden van de meerderheid aanwezig waren.

N-VA, Vooruit en Open Vld kwamen één raadslid te kort. Om een geldige stemming te hebben, moeten er minstens 28 van de 55 raadsleden aanwezig zijn. Drie raadsleden, onder wie twee leden van de meerderheid, hadden zich op voorhand verontschuldigd. Alleen bleken er meer raadsleden afwezig te zijn. Als dan Kevin ‐ Vereecken (N-VA), die spoedarts is, dringend werd weggeroepen, was er een probleem.

“Als de oppositie zou opstappen, dan kan de begroting niet worden gestemd”, zegt Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen. Het bleef bij een dreiging, want CD&V zag het niet zitten om mee op te stappen.

Schorsing

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) had intussen alles in het werk gezet om alsnog voldoende raadsleden van de meerderheid op te trommelen. Er werd druk rondgebeld. Maar na een hevig, verhit debat over de nieuwe structuur van het Zorgbedrijf, stelde De Wever vast dat er nog steeds één raadslid ontbrak om aan d28 te geraken. Zo kwam onder meer gemeenteraadslid Sanne Descamps (N-VA) wat later de raadszaal binnen, maar bij Vooruit en Open Vld bleven zitjes leeg.

Op vraag van de oppositie werd de raad een tiental minuten geschorst. De fractieleiders staken de koppen bijeen om het verdere verloop van de gemeenteraad te bespreken. Dat in de hoop, voor coalitiepartners N-VA, Vooruit en Open Vld althans, dat het 28ste raadslid alsnog zou binnenwaaien. Güler Turan (Vooruit) en Claude Marinower (Open Vld) verbleven in het buitenland, dus was alle hoop gevestigd op Khadija Chennouf. Zij is lid van de Vooruit-fractie, maar zetelt als onafhankelijke.

Uiteindelijk zou na een schorsing van een halfuur het onafhankelijke raadslid binnenwandelen en was de meerderheid gered. De oppositie bleef dan ook zitten voor de stemming over de herstructurering van het Zorgbedrijf. Dit werd goedgekeurd door de meerderheidspartijen en oppositiepartij CD&V.

Subsidies voor Gatam

De oppositie hekelde eerder op de avond al de ruzie tussen de meerderheidspartijen Vooruit en Open Vld. Tussen schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit) en schepen van Werk Erica Caluwaerts (Open Vld) en haar fractieleider Marinower kwam het vorige week tot een stevige aanvaring rond subsidies voor de organisatie Gatam. Caluwaerts stopt de financiering van dit project omdat zij vindt dat het beter thuishoort bij haar collega van Onderwijs. Beels zegt daar geen middelen voor te hebben en vindt op haar beurt dat het een project voor Werk is.

Sam Voeten (CD&V) omschreef het als een toneeltje. Groen-gemeenteraadslid Ilse van Dienderen sprak van een vaudeville. “Als jullie vinden dat Gatam een waardevol project is, steun het dan”, zegt ze. “Speel dus geen politieke spelletjes op kap van dit sociaal project.”

Gazastrook

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy ging een stap verder. “Het was hier vorige week precies de Gazastrook”, zegt Van Rooy. “Zowel op dinsdag tijdens de commissie Economie als op woensdag tijdens de commissie Jeugd vlogen Open Vld-fractieleider Marinower en Vooruit-fractieleider El Mzairh elkaar in de haren. Oorzaak: de pampersubsidies voor de vzw Gatam.”

Van Rooy drong aan op een reactie van Antwerps burgemeester Bart De Wever. Hij verwees naar de insinuatie van Open Vld dat de jongerenorganisatie JINC zou zijn bevoordeeld omdat er een politieke link is tussen de partij van Beels en de leiding van deze organisatie. De schepen van Onderwijs betichtte afgelopen weekend Open Vld dan weer van “lasterlijke aantijgingen”. Alleen kreeg Van Rooy dat antwoord niet. Ook schepenen Beels en Caluwaerts kozen ervoor om heel het debat van vorige week in de raadscommissies niet nog eens over te doen in de gemeenteraad.

Sacha Van Wiele – Jan Stassijns

Deel dit bericht: