Antwerpse gemeenteraad bespreekt onder meer Gatam, glasverbod en Wim Saerensplein

pilootprojecten
Openbaar domein

De gemeenteraad van Antwerpen komt maandagavond om 19.30 uur samen. Er staan wel enkele punten op de agenda die aanleiding kunnen geven voor een politiek debat.

  • Vzw Gatam: De raadsleden stemmen vanavond over de jaarrekening en het meerjarenplan van de stad Antwerpen. Hierin staat onder meer het terugschroeven van de subsidies aan de vzw Gatam naar nul in 2023 door schepen van Werk Erica Caluwaerts (Open Vld). In de raadscommissie van vorige week kwam het daarover tot een stevige woordenwisseling tussen Vooruit en Open Vld. Schepen Erica Caluwaerts en haar voorganger en huidig Open Vld-fractieleider Claude Marinower vinden dat dit project nu moet worden gefinancierd door schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). Zij zegt dat ze daar geen budget voor heeft en dat het project nu eenmaal onder de bevoegdheid Werk valt. Het is de vraag of dit debat nu een vervolg krijgt in de  gemeenteraad. Het is duidelijk dat de relatie tussen beide meerderheidspartijen sterk is verzuurd.

LEES OOK. Openlijke ruzie tussen coalitiepartners Vooruit en Open Vld blijft duren

LEES OOK. Chris Bryssinckx van vzw Gatam: “Wegvallen subsidies gaat ten koste van begeleiding”

  • Zorgbedrijf: De herstructurering van het Zorgbedrijf Antwerpen naar een woonzorgvereniging ligt gevoelig bij enkele oppositiepartijen. Vooral PVDA ziet hierin een privatisering van de woonzorgcentra en dat zou volgens deze oppositiepartij ten kosten gaan van betaalbare dienstverlening.

LEES OOK. Schaalvergroting Zorgbedrijf zorgt voor beroering: “Stad wil winst maken op ouderenzorg” Wim Saerensplein in Deurne. — © Sebastian Steveniers

  • Wim Saerensplein: De buurt rond het Wim Saerensplein in Deurne wordt geterroriseerd door enkele jongeren. De bewoners trokken aan de alarmbel. Zij zullen bij de start van de gemeenteraad ook een petitie overhandigen aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen gaan de burgemeester hierover bevragen.

LEES OOK. Jongeren terroriseren Wim Saerensplein: “Als ze met twintig rond je komen staan en met stenen beginnen te gooien, dan sta je machteloos”

  • Toneelhuis: De toekomst van het Toneelhuis in Antwerpen is onzeker. Het stadstheater van Antwerpen en het grootste toneelgezelschap in Vlaanderen dreigt Vlaamse subsidies te verliezen. PVDA hoopt de andere fractie in de gemeenteraad te kunnen overtuigen om een signaal te geven voor het behoud van het Toneelhuis.

LEES OOK. Toneelhuis in nauwe schoentjes: wat is er juist aan de hand en is er straks nog theater in de Bourla?

  • Glasverbod: Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil komaf maken met de overlast aan glasscherven en lege flessen na de markten op het Theaterplein in het weekend. Hij doet dit met een glasverbod op de markt en de ruime omgeving. Eén van de maatregelen is dat de uitbaters van de eet- en drankkramen alleen nog drinken mogen aanbieden in herbruikbare bekers en geen flessen meer mogen verkopen. Ook bezoekers mogen hun eigen glasen en flessen niet meer meebrengen naar de exotische en/of Vogelmarkt.

LEES OOK. Glasverbod moet einde maken aan overlast op weekendmarkten op Theaterplein: “Zorgen dat sfeer aangenaam blijft”

Deel dit bericht: