Avansa, Ligo, Saamo en Elegast vzw zijn op zoek naar vrijwilligers om Antwerpenaars te helpen met digitale vragen. “Je zou er van versteld staan hoeveel mensen moeilijkheden hebben met de smartphone of computer”, zegt Jan Verlinden, vrijwilliger van de Digi-tafel. “En hier kan je voor het simpelste probleem gewoon langskomen.”
Antwerpen Jan Stassijns
Donderdag, 13u. In Buurtwerk De Wijk van Saamo (het vroegere Samenlevingsopbouw) in Antwerpen Noord, vindt de wekelijkse Digi-tafel plaats. Iedereen die met vragen zit over zijn smartphone, tablet of computer kan er, zonder afspraak, binnenwandelen en hulp vragen. Of wil je weten hoe je een e-mail stuurt, QR-codes scant, online betalingen uitvoert of Itsme activeert? Ook daarvoor kan je aan de Digi-tafel aanschuiven.
Oproep naar digitale vrijwilligers
Buurtwerk Elegast vzw in de Twee Netenstraat op den Dam heeft een gelijkaardige werking met Digi-donderdag. En Avansa Antwerpen trekt met het project Digiburger onder meer naar dienstencentra in Antwerpen en de districten om buurtbewoners wegwijs te maken in het digitale.
De drie organisaties en Ligo, een centrum voor basiseducatie, werken samen om de Antwerpenaren te ondersteunen die niet vertrouwd zijn met het digitale. Daarvoor krijgen ze de hulp van tientallen vrijwilligers die uitgebreid de tijd nemen om mensen stap voor stap te begeleiden.
Steeds meer mensen vinden hun weg naar die digi-momenten. In die mate zelfs dat de bestaande poule van vrijwilligers het moeilijk krijgt het allemaal te bolwerken. Daarom doen de organisaties een oproep naar digitale vrijwilligers.
“40% is digitaal kwetsbaar”
“40% van de Belgen is digitaal kwetsbaar, wat betekent dat ze geen smartphone, tablet of computer hebben of niet weten hoe ze die moeten gebruiken”, zegt Mattia De Pauw, projectcoördinator digitale inclusie van Saamo. “Toch heb je voor steeds meer zaken de computer of het internet nodig. Digitalisering is goed, maar iedereen moet dan wel digitaal mee zijn. Wie niet mee is, moet ergens terechtkunnen, maar durven die stap vaak niet te zetten. Wij proberen de drempel zo laag mogelijk te houden. Iedereen kan gewoon binnenstappen met een vraag. Er is koffie en onze vrijwilligers nemen de tijd om samen het probleem te verhelpen.”
Zo is ook Mohamed Jamal (55) zes maanden geleden binnengewandeld tijdens een Digi-tafel van Saamo. Via de stad Antwerpen kon hij een laptop lenen en één van de dagen zal hij thuis ook over internet beschikken. “Zes maanden geleden kon ik gewoon niets”, zegt Jamal. “Nu kan ik al iets opzoeken met Google en weet ik dat je kan bellen met whatsapp. Stapje per stapje leer ik bij. Mijn volgende doel is om te leren hoe ik online mijn rekeningen kan betalen.”
Jan Verlinden is één van de vrijwilligers van Saamo. “Je zou er van versteld staan hoeveel mensen moeilijkheden hebben met de smartphone of computer”, zegt hij. “En hier kan je voor het simpelste probleem gewoon langskomen. De angst voor het digitale is groot. Wij proberen die drempels weg te werken en vertrouwen op te bouwen door alles rustig uit te leggen. En dan zie je het plots snel vooruitgaan.”
Schepen bedankt vrijwilligers
Bovenstaande initiatieven kunnen ook op steun rekenen van de stad Antwerpen. Schepen van Digitalisering, Erica Caluwaerts (Open Vld) bracht donderdag een bezoek aan Saamo. Ze ging er in gesprek met de vrijwilligers in aanloop naar de Week van de Vrijwilliger volgende week. “Het is belangrijk dat onze inwoners die de digitale trein hebben gemist, op verschillende locaties verder te helpen”, zegt Caluwaerts. “Ik wil dan ook alle digitale vrijwilligers bedanken, want ze nemen een belangrijke taak op zich.”
Woensdag 2 maart, van 17 tot 18u, vindt een digitale infosessie plaats waar Avansa, Saamo, Ligo en Elegast vzw meer toelichting geven over wat het inhoudt om digitale vrijwilliger te zijn. Inschrijven is niet nodig. Meer informatie vind je op de website van Saamo.
Schepen van Digitalisering, Erica Caluwaerts (Open Vld) bracht donderdag een bezoek aan de Digi-tafel van Saamo — © Victoriano Moreno