Antwerpen De inspanningen van de stad Antwerpen rond het bevorderen van innovatie en duurzaamheid in de bedrijfswereld wordt internationaal geapprecieerd.
De businesskrant Financial Times plaatst Antwerpen zelfs op de eerste plaats voor de strategie om buitenlandse investeerders aan te trekken. Ook in andere categorieën staat de stad in de top tien.
Sacha Van Wiele
De Britse krant Financial Times vergelijkt steden en regio’s rond hun economisch potentieel en aantrekkelijkheid voor buitenlandse ondernemers en investeerders. Ook Antwerpen werd onder de loep genomen. Bij steden onder de twee miljoen inwoners in Europa staat Antwerpen op de eerste plaats voor de strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken. In de categorie rond het verbinden of connecteren van bedrijven staat Antwerpen op twee. Op vlak van ondernemersvriendelijkheid prijkt Antwerpen op zes, en een achtste plaats voor economisch potentieel. In totaal levert dit Antwerpen een negende plaats op en is daarmee ook de best scorende stad in België.
Volgens Antwerps schepen van Economie en Innovatie Erica Caluwaerts (Open Vld) toont dit aan dat Antwerpen de juiste keuzes maakt in haar economisch beleid.
“Het is natuurlijk mee te danken aan de haven en de industrie dat we hoog scoren in economisch potentieel en aantrekken van buitenlandse investeringen”, zegt Caluwaerts.
Bijenkorf
Het Antwerpse stadsbestuur zet in zijn economische beleid in op innovatie, digitalisering en duurzaamheid en dit in sectoren als gezondheid, chemie, digitalisering en haven. Dit vertaalt zich ook fysiek in plekken waar startende en gevestigde bedrijven, kennisinstellingen zoals de universiteit en overheden samen zitten. Het gaat onder meer om The Beacon, DunDen, BlueChem en BlueHealth Innovation Center. Dit zijn hubs.
“Door mensen bij elkaar te zetten die allemaal met innovatie bezig zijn, krijg je ook een zeer boeiende wisselwerking en kruisbestuiving”, zegt Caluwaerts; “Ik vergelijk het dan ook graag met een bijenkorf of ecosysteem. Bedrijven die werken rond snelle internetverbinding met 5G inspireren andere bedrijven in het ontwikkelen van producten. Zo is er een virtuele bril ontwikkelt waarin een mecanicien ziet wat hij moet doen bij het onderhoud van een machine. Of het ziekenhuisnetwerk Antwerpen dat samenwerkt met een bouwer van drones voor het transport van organen. In BlueChem wordt dan weer vlees gemaakt vanuit één cel.”
Dat het aanslaat, blijkt ook uit de vraag naar meer ruimte. Zo wil Caluwaerts BlueChem uitbreiden op het bedrijventerrein rond duurzame en circulaire economie Blue Gate Antwerp in het zuiden van de stad. Dit jaar opent de Universiteit Antwerpen het vaccintestcentrum Vaccinopolis aan het UZA en nam het initiatief BlueApp rond duurzame chemie de deuren. Op een voormalig industrieterrein in de haven wordt NextGen District de plek voor circulaire economie.
Jobs
De investeringen in deze bedrijven levert vooral indirect iets op aan de stad. Succesvolle bedrijven zorgen voor meer jobs en welvaart. Door te focussen op de haven en de chemie zullen beide sectoren ook sneller kunnen vernieuwen dankzij de ontwikkelingen in deze bedrijvenhubs. In The Beacon wordt vooral gewerkt rond digitalisering. De stad Antwerpen kan genieten van die ontwikkeling in het digitaliseren van de dienstverlening.
Antwerpen prijkte ook al wel in andere ranglijsten rond economie, maar het is de eerste maal dat de stad zo hoog scoort in de algemene rangschikking van de Financial Times
“We investeren dan ook volop in het verzilveren van onze economische toekomst”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Met de bouw van de Oosterweelverbinding verstreken we onze positie als logistiek hart van een van de meest welvarende regio’s ter wereld. Bovendien brengt het een enorme leefbaarheidswinst met zich mee. Ondertussen zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. Met dit beleid plukt iedereen de vruchten.”