Erica Caluwaerts op ‘ronde’ in de Antwerpse diamant: “Werken aan duurzaam, aangenaam en groener handelscentrum”

pilootprojecten
Openbaar domein

De diamant is een van de sleutelsectoren van de Antwerpse economie en dus kon een bezoek voor kersvers schepen van Werk, Economie en Innovatie Erica Caluwaerts (Open Vld) niet uitblijven.

Naast een rondleiding in het labo van certificatenlab HRD Antwerp stak ze bij koepelorganisatie AWDC heel wat op over de weg die een diamant aflegt tussen de mijn en de consument.

na een bijzonder moeilijk 2020. De omzet van ruwe en geslepen diamant overtrof zelfs die van 2019. Nog steeds passeert 86 procent van alle ruwe stenen via Antwerpen, met zijn diamantkwartier vlakbij het Centraal Station.

Erica Caluwaerts is zich volop aan het inwerken in alle belangrijke sectoren. “En het is ook een fijne, leerrijke voormiddag geworden”, vertelt ze. “Het is geen geheim dat de diamant een van dé economische pijlers van onze stad is. Daarom maken we van de wijk een veilige ruimte met een duurzaam en aangenaam handelscentrum. We gaan ook voor meer groen zorgen.” Trekpleister

Ari Epstein, topman van het AWDC, pikt daarop in. “Samen met de stad willen we ons diamantcentrum visueel sterker maken. De heraanleg biedt daarvoor een mooie kans. Diamant blijft een toeristische trekpleister voor Antwerpen. We willen onze identiteit en gemeenschap meer uitdragen.”

De drie uitgesproken diamantstraten zijn de Schupstraat, Hoveniersstraat en Rijfstraat. Ze moeten tegen 2023 het karakter van een woonerf ademen. Omdat er ondergronds nauwelijks ruimte is voor boomwortels, zal de stad er werken met verhoogde plantvakken en groenslingers. . Daarbij vielen drie doden en tientallen gewonden.

Deel dit bericht: