Evenveel mannen als vrouwen in Antwerps schepencollege

pilootprojecten
Openbaar domein

Met de toetreding van Erica Caluwaerts (Open Vld) in januari zal het Antwerpse schepencollege voor het eerst uit evenveel mannen als vrouwen bestaan. Daarmee wordt het naar geslacht een afspiegeling van de bevolking.

Het Antwerpse college van burgemeester en schepenen bestaat uit tien leden. Daar zitten nu vier vrouwen in: Nabilla Ait Daoud (N-VA), Annick de Ridder (N-VA), Els van Doesburg (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit). Met het vertrek van Open Vld-schepen Claude Marinower en de komst van Caluwaerts komt de teller op vijf te staan.

Er is wel een lange tijd over gegaan om tot deze verhouding te komen binnen het college. In 1977 kreeg de stad Antwerpen zijn eerste vrouwelijke burgemeester: Mathilde Schroyens (SP). Na de fusie van de stad met de randgemeenten was Ivonne Julliams (SP) de enige vrouw in het schepencollege 1983.

Het was wachten tot 1995 toen er met Leona Detiège (SP) weer een tweede vrouwelijke burgemeester kwam. Haar college telde twee vrouwelijke schepenen. Toen ze zichzelf opvolgde in 2001 verdubbelde het aantal vrouwen in het schepencollege. Het college van burgemeester en schepenen bestond toen uit elf leden. (svw)

Deel dit bericht: