Groene toegangspoort tot Sint-Annastrand na 9 maanden bijna klaar: “Nieuwe stap in heropwaardering van hotspot van weleer”

pilootprojecten
Openbaar domein

Antwerpen Na negen maanden arbeid werd vandaag de groene toegangspoort tot het Sint-Annastrand aan de Gloriantlaan op Linkeroever opgeleverd. In de herfst moeten 65 bomen de omgeving sieren. Voor bevoegde schepen voor Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) is deze extra groene zone een goede stap voorwaarts in de heropwaardering van de hotspot van weleer.

Wie de volgende snikhete dag nog eens verkoeling zoekt op het Sint-Annastrand, wandelt best even richting de Gloriantlaan. Ter hoogte van het ijssalon Adriaantje dook namelijk een nieuwe, groene zone op. Deze markeert in kader van het ‘Masterplan Sint-Anneke Plage’- dat in 2016 reeds werd goedgekeurd- één van de drie toegangspoorten tot het strand. De stad investeerde 950.000 euro in het project, de Vlaamse overheid legde zo’n 250.000 euro bij.

Groene poort

De heraanleg startte in oktober 2021. Eerst werd de riolering in de straat en de parking rechts op het einde van de Gloriantlaan onder handen genomen, inclusief de oostzijde van het kruispunt Thonetlaan en Gloriantlaan. “We hebben hiermee een groene poort naar de Scheldeboorden kunnen realiseren zonder alle functionaliteiten te verliezen”, aldus schepen Caluwaerts. “De parking op de Gloriantlaan telt nog evenveel parkeerplaatsen en het pleintje rond het ijssalon blijft behouden.”

(Lees verder onder de foto)

Wie met het openbaar vervoer naar het strand wil reizen, kan gemakkelijk afstappen aan de voorziene bushalte en het Velo-station is verhuisd naar een centralere plek: “Het is een groene keuze om naast de parkeerplaatsen er ook voor te zorgen dat het veilig is om met het openbaar vervoer en de fiets naar het strand te geraken. Ik ben ervan overtuigd dat je door de inrichting van het openbaar domein stimulansen kan geven aan de modal shift.”

Het grasperk wordt in de herfst met 65 extra inheemse bomen omgetoverd tot een park. “De leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een buurt staan bij dit soort projecten natuurlijk altijd centraal, maar we werken ook zo natuurbewust mogelijk. Zo is de parking onthard en moeten de bomen de site vergroenen.”

(Lees verder onder de foto)

De volgende fase is de uitrol van het ‘Masterplan Scheldeboorden Linkeroever’. Deze is in drie deelprojecten onderverdeeld. Het eerste aan de beurt is Scheldeboorden-noord begin 2024. Het streefdoel is dat voorontwerp samen met het voorontwerp masterplan Scheldeboorden Linkeroever naar goedkeuring te brengen eind september 2022. “De bedoeling is om hier echt een blauw-groene corridor te maken met een wandelgebied van 6 kilometer. De slikken en schorren langs de Schelde worden zo in hun natuurlijke staat hersteld. Dat is toch fenomenaal? Voor je het weet is Linkeroever weer hip. We herstellen dus met andere woorden de oude glorie van weleer maar dan op een natuurbewuste manier”, besluit de schepen. Voor de drie projecten van de Scheldeboorden is tien miljoen euro voorzien.

LEES OOK: De grote revival van Sint-Anneke Plage: masterplan moet glorie van weleer herstellen met meer groen en horeca op het strand

Deel dit bericht: