Antwerpen / Berchem – Het Roze Huis, de holebi- en transgendervereniging, vraagt een zichtbaar erkenningsmonument voor de LGBTQ-gemeenschap. Voor de plek van dit Regenboogmonument wordt in eerste instantie gekeken naar de spoorwegbrug op het Tramplein en de Draakplaats.
De inrichting van een Regenboogmonument is één van de aanbevelingen in het memorandum van Het Roze Huis aan het stadsbestuur dat volgende week wordt voorgesteld. De bogen van de spoorwegbrug zijn al sinds 2015 uitgelicht in de kleuren van de regenboog. Dit is over het gebouw van Het Roze Huis.
“Daar zijn we heel blij mee”, zegt Marcia Poelman, voorzitter van Het Roze Huis. “Alleen mist het omkadering. In andere steden heb je een duidelijk monument. In Amsterdam heb je het Homomonument.”
Dat monument bestaat uit drie roze, granieten driehoeken. Het is een herdenkingsplek voor alle homoseksuele mannen en vrouwen die zijn vervolgd vanwege hun geaardheid en tegen onderdrukking en discriminatie.
“Het is ook een plek waar mensen afspreken”, zegt Poelman. “Dat willen we ook in Antwerpen. Twee jaar geleden was er al het idee om een gedicht te laten maken door huidig stadsdichter Maud Vanhauwaert. Dat zou dan worden aangebracht op de spoorbrug. Daarbij zou lichtgevende verf worden gebruikt, zodat het ook ’s avonds leesbaar is. Alleen lag Infrabel toen dwars. We doen nu een nieuwe poging. Onze voorkeur gaat uit naar de spoorbrug, maar we staan ook open voor andere plekken.”
Het Roze Huis kan rekenen op de politieke steun van Open Vld-gemeenteraadslid Erica Caluwaerts. Antwerps schepen van Gelijke Kansen Tom Meeuws (sp.a) is het voorstel genegen.
“We willen het openbaar domein meer gebruiken om aandacht te hebben voor herinneringen”, zegt Meeuws. “Dit zal gebeuren rond de Tweede Wereldoorlog, maar ook rond de strijd die tot op vandaag wordt gevoerd rond mensenrechten. De vraag van Het Roze Huis past hier in. Als er een concreet voorstel is, wil ik dat zeker bekijken.”