Minimale oppervlakte voor nieuwbouw krijgt groen licht

pilootprojecten
Openbaar domein

De minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen zijn maandagavond door de Antwerpse gemeenteraad goedgekeurd. Tegen deze regelgeving kwam protest van een paar projectontwikkelaars.

Meerderheidspartijen Open Vld en sp.a hadden afgelopen weekend nog hun twijfels over de voorschriften, maar keurden uiteindelijk het punt goed.

“Elke maatregel die de woonkwaliteit verbetert, krijgt onze steun”, zegt Open Vld-fractieleidster Erica Caluwaerts. “Toch dring ik erop aan dat er vijftien maanden na de invoering een evaluatie komt. Zo moet er worden gemonitord of de doelstelling om de vlucht uit onze stad te stoppen, wordt gehaald. Daarbij moeten we erop toezien dat de woningprijzen niet ex​po​nen​tieel stijgen.”

Oppositiepartijen Groen, CD&V, Vlaams Belang en PVDA waren bezorgd over de betaalbaarheid van wonen in Antwerpen. Sommigen hielden een pleidooi voor meer sociale woningen en betaalbare woningen. Hierover was volgens de partijen een breder debat nodig.

Joris Giebens (Groen) vond wel dat er te veel uitzonderingen zijn, waardoor projectontwikkelaars kunnen afwijken van de opgelegde minimale oppervlaktes. Hij wil die beperken, maar vond geen steun bij de meerderheid.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) verwacht dat deze regeling juridisch wordt aangevochten. “Dit stadsbestuur omzeilt met deze regeling de bouwcode die nog steeds niet is goedgekeurd”, zegt Dewinter.

Schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder en schepen van Wonen Fons Duchateau, beiden N-VA, verdedigden de minimale oppervlaktes. Zij wezen naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld collectieve ruimtes te bouwen, zoals feestzaaltjes. Omdat de stad eigenaar blijft van de grond, kan de prijs van een woning volgens Duchateau tot 30% goedkoper zijn. De Ridder las een boodschap voor van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck die positief is over dit beleid.

Deze regelgeving kreeg de steun van de voltallige meerderheid. De oppositie onthield zich. De vraag gaat nu zijn wat projectontwikkelaar Immpact gaat doen. Het bedrijf verwacht dat de verkoopprijzen door deze regeling met 50.000 euro gaan stijgen. Immpact dreigde daarom met niet langer te investeren in Antwerpen als dit punt zou worden goedgekeurd.

Sacha Van Wiele

Deel dit bericht: