“’Mevrouw de schepen’, dat voelt toch nog wat raar aan”

pilootprojecten
Openbaar domein

Erica Caluwaerts (Open Vld) vierde zondag nog haar 44ste verjaardag en maandag nam ze dan officieel plaats als schepen op haar kabinet aan de Hofstraat in Antwerpen. We gingen even poolshoogte nemen bij de nieuwe schepen van Antwerpen op haar eerste werkdag. “Het voelt toch raar aan als mensen mij aanspreken met ‘mevrouw de schepen’”, zegt Caluwaerts.

Caluwaerts volgt schepen en partijgenoot Claude Marinower op. Ze is bevoegd voor economie, werk, innovatie, industrie, digitalisering, marketing en communicatie, openbaar domein en rechtszaken. De advocate beseft stilaan dat ze als schepen een andere wereld in stapt. Haar agenda begint al stevig vol te lopen. In de kast achter haar verschijnen de eerste stapeltjes blauwe mapjes met dossiers. Op haar bureau staan drie computerschermen. “Zo kan ik al mijn bevoegdheden goed in het oog houden”, lacht de nieuwe schepen.

Heeft u wat vakantie gehad tijdens deze feestdagen?

Caluwaerts: Eigenlijk niet. Na mijn eedaflegging heb ik contact opgenomen met de mensen van mijn administratie. Ik wou hen nog spreken voor de kerstvakantie. Mijn kabinetsmedewerkers hebben mij uren onderhouden over alle dossiers die onder mijn bevoegdheden vallen. Mijn dropbox zit vol powerpoints die ik allemaal moet lezen. Ook Claude Marinower heeft mij vorige week uitvoerig ingelicht.

U zat al wel drie jaar in de gemeenteraad. Heeft u nog zaken bijgeleerd?

Als je in de gemeenteraad zit, is het soms nog redelijk abstract. Nu, als schepen, wordt het heel concreet. Je ontmoet ook de mensen die het allemaal doen, zowel binnen de administratie als daarbuiten.

Uw kantoor verdient nog wat aankleding. Wat komt hier nog?

Een kunstwerk van Wybrand Ganzevoort. Het is een sculptuur uit karton. Het lijken blauwe bollen die uit elkaar zijn getrokken. De bedoeling is dat de kijker het kunstwerk vanuit alle hoeken bekijkt maar er ook in kijkt. Het doet mij denken aan kwantumfysica. Een wetenschap die mij recent intrigeert. Ik ontdekte het via een boekje van mijn vader. Samengevat zegt kwantumfysica dat alles met elkaar verbonden is en zo een geheel vormt.

Is het de rol van een politicus en dus ook een schepen om een dossier van alle zijden te bekijken?

Ja, ik wil dossiers ook langs verschillende invalshoeken bekijken en zien waar er mogelijke connecties zijn met andere dossiers. Daarom dat juist dit kunstwerk een plek krijgt.

Zijn er dossiers waar u direct mee aan de slag wil gaan?

Met het pakket aan bevoegdheden zijn er wel meerdere dossiers waar ik direct mijn tanden in wil zetten. Denk maar aan de heraanleg van de Groenplaats of de vijver van het Stadspark. Ik wil ook iets doen aan de hoge werkloosheid in Antwerpen en een einde maken aan het slecht opgeleverde werk door nutsmaatschappijen op onze trottoirs en pleinen.

Wanneer zien we de resultaten?

(lacht) Geef mij nog even tijd om me volledig in te werken. Nu, werkloosheid en de nutsmaatschappijen zijn zeker mijn topprioriteit.

Het is nog redelijk rustig op de kabinetten van uw collega’s in het tijdelijke stadhuis aan de Hofstraat. Heeft u al kennis kunnen maken met enkelen?

Ja ik heb met sommigen al persoonlijk kennis gemaakt. Ik ben vooral benieuwd naar mijn eerste schepencollege. Deze vrijdag zal mijn eerste digitaal college zijn en volgende week komen we voor het eerst fysiek samen.

De discussie over Willem-Frederik Schiltz als tweede schepen voor Open Vld zorgde voor een woelige aanloop naar uw aanstelling. Keerde de rust al terug binnen uw partij?

Ik denk het wel. Het was goed dat de feestdagen er waren. Daardoor kon iedereen tot rust komen. Bent u het al wat gewend dat mensen u nu aanspreken met “mevrouw de schepen”?

Het is toch nog wat raar. Het is wennen dat mensen mij op straat aanspreken met ‘mevrouw de schepen’. Ik zat drie jaar in de gemeenteraad en besefte wel dat deze dag er ooit zou komen. Toch was ik altijd voorzichtig. Er kan veel gebeuren. Zeker in de politiek mag je het vel niet ver​ko​pen, voor je de beer ge​scho​ten hebt.

Sacha Van Wiele

Deel dit bericht: