”Ik wil nauwer samenwerken met districten”

pilootprojecten
Openbaar domein

Zondag vierde ze nog haar 44ste verjaardag, maandag begon Erica Caluwaerts (Open Vld) aan haar eerste werkdag als Antwerps schepen. De liberale politica volgt Claude Marinower op, die donderdag afscheid nam van zijn kabinet in de Hofstraat. ”Er wacht een serieuze uitdaging. Maar dat is plezant na bijna 20 jaar in de advocatuur.””

Vakantie? Dat zat er totaal niet in voor Erica Caluwaerts. ”Na mijn eedaflegging als schepen (op 20 december, red.) heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk mensen van de administratie te spreken. Mijn kabinetsadviseurs hebben me uitgebreid gebrieft. En ik ben nog volop bezig met het instuderen van alle dossiers. Ik kijk nu onder meer uit naar de eerste fysieke collegezitting op 14 januari, want nu vrijdag houden we het digitaal. Ik ben heel benieuwd hoe dat allemaal loopt.””Caluwaerts en de Antwerpse Open Vld hebben er een woelige periode opzitten. Willem-Frederik Schiltz was graag de tweede schepen geworden naast Caluwaerts. Coalitiepartners N- VA en Vooruit wilden daar niet van weten: na harde gesprekken met Bart De Wever (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit) moest Caluwaerts vrede nemen met een status-quo van één schepenmandaat. Ze greep ook naast het mandaat van voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, het voormalige OCMW. Dat blijft in handen van Tom Meeuws (Vooruit). Karim Bachar behoudt nog drie jaar zijn mandaat als schepen van Gelijke Kansen, Inburgering, Integratie en Samenlevingsopbouw. De Antwerpse Open Vld riep een digitaal ledencongres bij elkaar: 66 procent steunde uiteindelijk Caluwaerts.Erica Caluwaerts erft daardoor precies dezelfde bevoegdheden van Claude Marinower: Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering, Marketing en Communicatie, Openbaar Domein en Rechtszaken. Op zich een stevige boterham. ”Ik heb de voorbije maanden achter me gelaten””, beklemtoont Caluwaerts.

Ambitie

”We moeten nu denken aan de toekomst. Ik heb veel ambitie op het vlak van openbaar domein en werk. Ik wil graag nauwer samenwerken met alle districten en ga ze uitnodigen op mijn kabinet. Voor zoiets als openbaar domein is dat erg belangrijk.””Kabinetschef Joost Germis is er niet meer bij. Hij leidt vanaf midden januari het Antwerps kantoor van communicatiebureau Whyte Corporate Affairs. Germis wordt vervangen door twee nieuwkomers. Jeremy Stefens is een juridisch expert die van de FOD Financiën komt, Jiri De Laet moet de band met de districten en met Vlaanderen aanhalen. Hij werd in het najaar verkozen tot voorzitter van Open Vld district Antwerpen. Eén vraag blijft nog onbeantwoord: zal Claude Marinower zijn gemeenteraadszetel doorgeven aan een opvolger of niet? Zelf zegt hij daar niets over. ”Het komt hém toe om daarover te beslissen. De kwestie is ook niet erg dringend””, besluit de nieuwe schepen.

Deel dit bericht: