Open Vld wil federale hulp in drugsoorlog

pilootprojecten
Openbaar domein

Open Vld Antwerpen vraagt federale steun om de aanslagen met granaten in Antwerpen aan te pakken. “Alleen gaat het niet lukken”, zegt het liberale gemeenteraadslid Erica Caluwaerts. N-VA in Antwerpen zegt vertrouwen te hebben in het gerecht en wil voorlopig geen reactie kwijt. Ook oppositiepartij Groen wacht af tot er meer duidelijkheid is over de explosies.

“We moeten op zijn minst weten wie hier achter zit of wie of wat het doelwit was. Ik neem aan dat de politie en het gerecht er alles aan doen om dat uit te zoeken”, zegt CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri. Ook pleit ze ervoor om de buurtbewoners te informeren.

Dat is ook de mening van Yasmine Kherbache. De fractieleidster voor sp.a in de gemeenteraad denkt dat een gesprek met de buurtbewoners wenselijk is. “Wat er precies aan de hand is, zal moeten blijken uit het onderzoek van de politie. Ondertussen moeten we als stadsbestuur mensen proberen gerust te stellen.”

Bij oppositiepartijen PVDA en Vlaams Belang klinkt hardere taal. “Het stadsbestuur betaalde zich de afgelopen jaren blauw aan zwaar oorlogsmateriaal. Het wordt tijd voor een onafhankelijke evaluatie van de war on drugs. En snel, want het is een kwestie van tijd voor er onschuldige slachtoffers vallen”, aldus Mie Branders van PVDA.

Ook Vlaams Belang vreest voor onschuldige slachtoffers. “Deze stadsguerrilla moet stoppen. Er moet onder meer een verhoogde inzet van camerabewaking komen en meer politiepatrouilles op gevoelige plaatsen”, zegt Filip Dewinter (VB). Hij wil zo snel mogelijk een extra gemeenteraad over de problemen. (pvdp)

Deel dit bericht: