Minister Somers wil 2.000 jongeren met migratieroots via buddy’s toe leiden naar werk

pilootprojecten
Openbaar domein

Minister Bart Somers bezocht vandaag DUO for a JOB in Antwerpen. De organisatie slaat de handen in elkaar met lokale besturen om werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond in contact te brengen met 50-plussers. De afgelopen acht jaar wist de organisatie zo 1.245 jongeren naar een job toe te leiden. Hier wil minister Bart Somers een boost op zetten: “Een eigen job betekent een eigen inkomen. Dat betekent zelfredzaamheid en vrijheid. Met het Plan Samenleven willen we op deze manier elk jaar 2.000 jongeren met een migratieachtergrond toeleiden naar werk.”DUO for a JOB startte in 2012 als een innovatief project maar is intussen aanwezig in zeven steden. De afgelopen acht jaar startte de organisatie meer dan 4.000 buddytrajecten op. Drie op de vier jongeren vond een job, opleiding of stage na het coachingstraject. Vandaag bracht Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers een bezoek aan de werking in Antwerpen. Daar werden in samenwerking met de stad afgelopen jaar 159 jongeren begeleid.
Regiomanager Joris De Ceuster: “Door het contact met hun mentor verbreden jongeren hun netwerk, oefenen ze Nederlands, bouwen ze zelfvertrouwen op, en vinden ze ook beter aansluiting bij bestaande diensten. Allemaal zaken die de integratie in de samenleving verbeteren. De organisatie zorgt zo voor een triple win voor de samenleving: jongeren met migratieroots vinden gemakkelijker een job, 50-plussers kunnen hun ervaring op een waardevolle manier inzetten, en het intensief persoonlijk contact tussen beiden versterkt de verbinding tussen diverse burgers in de maatschappij.”DUO for a JOB wil ook de komende jaren alvast blijven groeien. Het plant in de nabije toekomst uit te breiden naar Vlaams-Brabant, de Kempen en West-Vlaanderen. In de komende drie jaar mikt de organisatie op 1.865 duo’s in Vlaanderen en 1.950 in Brussel.
Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers: Die drive kan ik enkel toejuichen. We zien bemoedigende evoluties op de arbeidsmarkt. Vandaag stijgt de werkzaamheidsgraad bij mensen met migratieroots sneller dan bij mensen zonder migratieroots. Sinds 2009 hebben 65.000 werkenden van Belgische afkomst de arbeidsmarkt verlaten terwijl er sindsdien meer dan 210.000 mensen met migratieroots méér aan de slag zijn. Maar er is nog een achterstand in te halen, we moeten een turbo zetten op deze evolutie. We hebben nog meer van deze lokale initiatieven nodig die sociale mobiliteit in de praktijk brengen. Met het Plan Samenleven geven we lokale besturen nog meer slagkracht om dit te realiseren. Vanuit Vlaanderen waren er vroeger 380 projecten, altijd goedbedoeld maar te vaak met weinig effect. In de toekomst focussen we ons op 24 robuuste projecten waarvan we weten dat ze werken. Dit project is daar een mooi voorbeeld van.” VooroordelenTijdens het bezoek kregen minister Somers en Schepen Erica Caluwaerts ook de kans om één van de duo’s te ontmoeten. Zij zijn alvast overtuigd van de werking. “Mijn buddy heeft mij niet alleen geholpen om een job te vinden, maar ook om een sociaal netwerk op te bouwen en deze samenleving beter te begrijpen”, getuigt Ersida, mentee bij DUO for a JOB. Mentor Marleen heeft door die ontmoeting ook heel wat bijgeleerd: “Een jongere met migratieroots begeleiden naar werk, dat gaf me een gevoel van voldoening. Een gevoel van impact. Niet enkel impact op haar leven, maar ook op het mijne. Mensen leren kennen die ik zonder Duo for a Job nooit zou hebben ontmoet, het was een boeiende ervaring.”

Deel dit bericht: