Stad steekt 120.000 euro in buddyproject voor mensen met migratieachtergrond

pilootprojecten
Openbaar domein

Het stadsbestuur investeert dit jaar 120.000 euro extra in de Antwerpse tak van DUO for a JOB, een vzw die werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond in contact brengt met 50-plussers.

DUO for a JOB startte in 2012 als een innovatief project en is intussen aanwezig in zeven steden. De afgelopen acht jaar startte de organisatie meer dan 1.860 buddytrajecten op in Vlaanderen. Drie op de vier jongeren vonden een job, opleiding of stage na het coachingstraject van zes maanden. Dat succes is te danken aan de nauwe samenwerking tussen mentor (de vijftigplusser) en mentee (de jongere met migratieroots), zegt regiomanager Joris De Ceuster: “Door het contact met hun mentor verbreden jongeren hun netwerk, oefenen ze Nederlands, bouwen ze zelfvertrouwen op, en vinden ze ook beter aansluiting bij bestaande diensten.”

Dat beaamt de Albanese Ersida Logja (21), die in 2017 in België belandde. Zij zag dankzij het coachingtraject met mentor Marleen Roose (57) haar zelfvertrouwen enorm groeien: “Voor ik Marleen ontmoette had ik duizend plannen, maar geen zelfvertrouwen, connecties of structuur om deze plannen waar te maken. Marleen hielp me aan een job op de luchthaven van Zaventem, maar evenwel hielp ze me een eigen renovatiebedrijf oprichten en mijn studie biomedische wetenschappen verder te zetten.”

In 2023 wil DUO for a JOB zo’n 300 buddytrajecten in Antwerpen begeleiden, dat is bijna een verdubbeling tegenover 2021. Naast de 60.000 euro die de stad eerder investeerde, komt daar voor 2022 nog eens 120.000 euro bij: “En dat willen we opschalen naar 280.000 euro”, zegt schepen voor Economie Erica Caluwaerts. (GV)

Deel dit bericht: