Montea ontwikkelt een delivery station van 8.438 m² voor Amazon op Blue Gate Antwerp (België).

pilootprojecten
Openbaar domein

De nieuwe site wordt de eerste ontwikkeling van Amazon in België. Blue Gate Antwerp werd gekozen om zijn strategische ligging, die zowel het stadscentrum als de wijde omgeving rond Antwerpen bedient.

Dit nieuws bevestigt het track record van Montea op het vlak van stedelijke logistieke ontwikkelingen.

Het nieuwe delivery station maakt deel uit van een grotere site die Montea momenteel ontwikkelt als een stedelijk logistiek park en bevindt zich op het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België. De overeenkomst is bovendien volledig in lijn met de duurzaamheidsstrategie van Montea, dat zijn toekomstige groei richt op multimodale hubs en stedelijke distributiecentra dichtbij grote steden.

Het gebouw heeft als doel een “Excellent”-certificering BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) te behalen en omvat 5.764 m² opslagruimte, 2.157 m² kantoorruimte en 517 m² mezzanine. Er zal een groot parkeergebouw bijhoren met 5 verdiepingen van elk 8.000 m².

Ontwikkeling van een delivery station van 8.438 m² voor Amazon op Blue Gate Antwerp.

Sinds februari 2016 is Montea de exclusieve partner voor de ontwikkeling van de logistieke zone op Blue Gate Antwerp. Het ontwikkelt vooral “next generation”-gebouwen die duurzaamheid combineren met een weinig milieubelastende stadsdistributie. Dit voormalige brownfieldterrein ligt vlak naast het Antwerpse stadscentrum en was vroeger de thuishaven van de petroleumindustrie. De site biedt unieke opportuniteiten op het vlak van logistiek en distributie en is bereikbaar via het water, het openbaar vervoer en het wegennet.
Persbericht – Gereglementeerde informatie Embargo tot 17/02/2022 Energie-efficiëntie was een topprioriteit bij het ontwerpen van het gebouw gezien Amazon’s ambitie om de eigen operatie tegen 2040 volledig CO2-neutraal te maken. Verwarming, ventilatie en koeling (HVAC) zullen door een digitaal gebouwenbeheersysteem (BMS) worden aangestuurd voor enerzijds een comfortabele werkomgeving en de verlaging van het energieverbruik anderzijds. Bovendien is het gebouw uitgerust met zonnepanelen en LEDverlichting. Daarenboven omvat het project meer dan 8.000 m² groene zone en een waterafvoernetwerk om regenwater op te vangen en te hergebruiken.

Vorig jaar realiseerden Amazon en Montea al met succes een gelijkaardig project nabij Amsterdam. Daarmee was Montea de eerste investeerder die een delivery station voor Amazon ontwikkelde in Nederland.

Peter Demuynck, Chief Commercial Officer van Montea: “We zijn heel blij dat we dit tweede project kunnen afsluiten met een ambitieuze partner als Amazon. De visie van de stad Antwerpen met betrekking tot de brownfield van Blue Gate Antwerp zorgde er rechtstreeks voor dat we een van ’s werelds grootste bedrijven konden overtuigen om zich in Antwerpen te vestigen. Met dit project is fase 1 volledig rond. Nu kunnen we ons richten op de verhuur van fase 2, met gelijkaardige ambities.”

Amazon Logistics helpt onafhankelijke lokale koerierbedrijven bij het uitbouwen van hun activiteiten en wil zo zorgen voor meer capaciteit en flexibiliteit in het leveringsnetwerk van Amazon met het oog op de steeds grotere vraag bij de klanten. Pakjes zullen naar het delivery station worden verstuurd vanuit de bestaande Europese fulfilment- en sorteercentra van Amazon. Ze worden er in voertuigen geladen en vervolgens aan de klanten bezorgd.

Amazon zal ongeveer 50 vaste jobs creëren in het leveringscentrum. Daarnaast zullen zo’n 200 bestuurders van zelfstandige koerierbedrijven er pakjes ophalen en aan Belgische Amazonklanten bezorgen.

Amazon werd voor deze transactie geadviseerd door CBRE. Het gebouw werd ontworpen door POLO Architects.

Erica Caluwaerts, Schepen voor Economie, Werk, Innovatie, Industrie, Digitalisering: “Blue Gate Antwerp zit volop in een nieuwe fase: het vestigen van bedrijven. De komst van Amazon bevestigt de strategische locatie van het bedrijventerrein. De gunstige ligging vlakbij het
stadscentrum maakt de site ideaal voor stadsdistributie. Ik verwelkom Amazon graag op Blue Gate Antwerp en kijk alvast uit naar wat de toekomst nog brengt voor BGA.”

Ambitieus partnerschap.

De ontwikkeling van het circulaire bedrijventerrein Blue Gate kwam tot stand door een partnerschap tussen diverse actoren. Zo staat DEME Environmental Contractors (DEC) als expert in voor de sanering en herontwikkeling van deze brownfield. De Vlaamse overheid
investeert mee in dit project via doe- en durfbedrijf PMV. Het autonome gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten AG Vespa ondersteunt de stad Antwerpen als een van de initiatiefnemers voor de totale herontwikkeling van Petroleum Zuid. Bopro neemt de rol van ontwikkelaar op zich. Tot slot is Montea de logistieke partner op Blue Gate Antwerp, dat de nieuwe norm wordt als het gaat over een slim gebruik van schaarse ruimte.

Annick De Ridder, Schepen stad Antwerpen, Voorzitter AG VESPA: “Met de komst van het allereerste logistieke- en kantorencentrum van Amazon in ons land haalt Blue Gate Antwerp een echte wereldspeler in huis. Blue Gate Antwerp onderstreept hiermee haar grote ambities als vooruitstrevend, eco-effectief en watergebonden bedrijventerrein. De stad is dan ook
bijzonder fier dat wat ooit het hart was van de Antwerpse petroleumindustrie, vandaag uitgroeit tot dé hub voor innovatieve ondernemingen. Deze investering in een site van meer dan 8.000 m² en de bijhorende tewerkstelling bewijst opnieuw dat Blue Gate Antwerp unieke opportuniteiten biedt op vlak van ontsluiting en logistiek.”

Deel dit bericht: