Oekraïense vluchtelingen vinden weg naar job in WERKloket: “Veel vragen hierover bij deze mensen en werkgevers”

pilootprojecten
Openbaar domein

Om Oekraïense vluchtelingen snel te kunnen helpen aan een job opent de stad Antwerpen samen met VDAB een WERKloket in het stedelijk administratief centrum Den Bell. In de Cuylitsstraat in Antwerpen opent een Welkomstpunt waar deze vluchtelingen psychosociale ondersteuning krijgen.

Antwerpen

Sacha Van Wiele

VDAB had eind vorige week bijna 1.700 vacatures, waarvan ruim 200 in de stad Antwerpen. Het grootste deel is voor huishoudhulpen, maar er zijn ook verschillende jobs bij bedrijven uit de industriële sector. Om Oekraïense vluchtelingen naar deze jobs te leiden, opent de stad Antwerpen maandag een WERKloket in Den Bell aan het Francis Wellesplein op het Zuid. Het is een centraal infopunt voor de tewerkstelling van Oekraïense vluchtelingen.

Oekraïense vluchtelingen krijgen een ‘tijdelijke bescherming’. Dit is een speciaal statuut dat de overheid in het leven riep voor mensen uit een door oorlog geteisterd land. Zij hebben recht op huisvesting en sociale zekerheid, en krijgen toegang tot de arbeidsmarkt.

“Met dit WERKloket maken we de Antwerpse arbeidsmarkt vlot toegankelijk voor Oekraïense vluchtelingen”, zegt Erica Caluwaerts (Open Vld), Antwerps schepen van Werk, Economie en Industrie. “Zo begeleiden we hen in samenwerking met VDAB naar een job. We merken dat er veel vragen zijn hierover bij Oekraïense vluchtelingen en werkgevers.”

#werkplekvrij

VDAB lanceert de campagne #werkplekvrij om nieuwkomers en ondernemers te matchen. Aan ondernemers wordt gevraagd om vacatures waarop Oekraïners kunnen solliciteren op de VDAB-website te plaatsen en er de hashtag #werkplekvrij aan toe te voegen.

“Met onze deelname aan WERKloket in Antwerpen willen we Oekraïense vluchtelingen snel matchen met vacatures”, zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB Antwerpen. “Ondertussen breiden we onze eigen dienstverlening uit om de stroom nieuwkomers die ook bij ons zal passeren zo goed mogelijk te helpen.”

Niet zo ver van Den Bell opent maandag in de Cuylitsstraat 22 een Welkomstpunt. Hier wordt psychosociale ondersteuning gegeven aan Oekraïense vluchtelingen.

“Dit bevindt zich aan de achterzijde van de Sint-Michielskerk aan de Leien, die door veel Oekraïners wordt bezocht”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “Daar worden de nieuwkomers wegwijs gemaakt in de stedelijke administratie en dienstverlening.”

WERKloket is elke werkdag open van 9 tot 16 uur, Den Bell, Francis Wellesplein 1, Antwerpen, www.antwerpen.be/oekraine.

Deel dit bericht: