“Vluchtelingen matchen aan vacatures”

pilootprojecten
Openbaar domein

Om Oekraïense vluchtelingen snel te kunnen helpen aan een job opent de stad samen met VDAB een Werkloket in Den Bell. In de Cuylitsstraat opent een welkomst-punt waar vluchtelingen psycho-sociale ondersteuning krijgen.

VDAB had eind vorige week bijna 1.700 vacatures, waarvan ruim tweehonderd in de stad Antwerpen. Het grootste deel is voor huishoudhulpen, maar er zijn ook jobs bij bedrijven uit de industriële sector. Om Oekraïense vluchtelingen naar deze jobs te leiden, opent de stad een Werkloket in Den Bell op het Francis Wellesplein. Het is een centraal infopunt voor de tewerkstelling van Oekraïense vluchtelingen.

“Met dit Werkloket maken we de Antwerpse arbeidsmarkt vlot toegankelijk voor Oekraïense vluchtelingen”, zegt Erica Caluwaerts (Open Vld), Antwerps schepen van Werk, Economie en Industrie. “Zo begeleiden we hen naar een job. We merken dat daar veel vragen over zijn bij vluchtelingen en werkgevers.”

#werkplekvrij

VDAB lanceert de campagne #werkplekvrij om nieuwkomers en ondernemers te matchen. Aan ondernemers wordt gevraagd om vacatures waarvoor Oekraïners kunnen solliciteren op de VDAB-website te plaatsen met de hashtag #werkplekvrij.

Niet zo ver van Den Bell opent in de Cuylitsstraat 22 een welkomstpunt. Hier wordt psychosociale ondersteuning gegeven aan Oekraïense vluchtelingen.

“Dit bevindt zich aan de achterzijde van de Sint-Michielskerk aan de Leien, die door veel Oekraïners wordt bezocht”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “Daar worden ze wegwijs gemaakt in de stedelijke dienstverlening.” (svw)

Werkloket, 9-16u, Den Bell, Francis Wellesplein 1, Antwerpen

Deel dit bericht: