Open Vld steunt idee van aparte zones voor nachtleven: “Zo weten mensen die willen gaan stappen waar ze dat kunnen en waar niet”

pilootprojecten
Openbaar domein

Meerderheidspartij Open Vld steunt de dialoog die het stadsbestuur is aangegaan met de Antwerpse nachtclubuitbaters en ziet een goede zaak in het uittekenen van zones waar nachtleven een plaats krijgt.

Eerder deze week ging schepen van Middenstand en Toerisme Koen Kennis (N-VA) in gesprek met een aantal vertegenwoordigers van het Antwerpse nachtleven. Die sector heeft enkele woelige jaren achter de rug. Clubs sloten de deuren, zaakvoerders krijgen steeds meer te maken met klagende buurtbewoners en ze moeten ook met steeds meer regels rekening houden. Een constructievere samenwerking met de beleidsmakers moet helpen om de sector uit het slop te halen. Daarbij opperde schepen Kennis het idee om zones vast te leggen waar nachtleven thuishoort.

Een goede zaak, volgens fractieleidster van Open Vld Erica Caluwaerts. “We moeten onze stad in kaart brengen en buurten afbakenen waar nachtleven getolereerd wordt. Als je in zo’n buurt gaat wonen, dan weet je waar je aan toe bent en dan weet je ook dat je niet om middernacht naar de politie moet bellen.”

Caluwaerts stelt voor om die informatie in een applicatie te gieten. “Zo weten mensen die een nachtje willen gaan stappen waar ze dat kunnen en waar niet. Want ook dat is belangrijk, dat je in bepaalde wijken de garantie op rust hebt.”

Die zones moeten worden afgebakend in samenspraak met alle betrokkenen. “Beleid, ondernemers en bewoners. Die participatie is heel belangrijk. Er moet een gedragen consensus zijn.”

(evw)

Deel dit bericht: