Ruggeveldbrug officieel geopend voor fietsers

pilootprojecten
Openbaar domein

In Deurne is woensdagochtend de nieuwe fietsbrug over de Ruggeveldlaan ingehuldigd. Dankzij de Ruggeveldbrug hoeven fietsers niet langer te wachten aan verkeerslichten.

Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters onthulde samen met districtsburgemeester Tjerk Sekeris, districtsschepen Freddy Lorent, districtsschepen Philip Van Acker en Antwerps schepen Erica Caluwaerts het naambord van de ‘Ruggeveldbrug’, de officiële naam van de brug.

“Met de fietsbrug werd een belangrijke, ontbrekende schakel op de fietssnelweg tussen Antwerpen en Wommelgem aangepakt”, licht minister Peeters toe. “Dankzij de nieuwe brug kunnen fietsers de Ruggeveldlaan bovengronds oversteken in een vlotte, rechte beweging en hoeven ze niet langer te wachten aan verkeerslichten.”

(lees verder onder de foto) Ruggeveldbrug

Om een naam te kiezen voor de nieuwe fietsbrug, lanceerde het district Deurne een oproep aan alle Deurnenaars. Uit de ingestuurde suggesties werden twee namen weerhouden: de Huyskensbrug of de Ruggeveldbrug. Na een digitale stemming koos een meerderheid voor de Ruggeveldbrug. Deze naam werd door het district Deurne als voorstel ingediend bij de stad Antwerpen en vervolgens door het college van burgemeester en schepenen officieel bekrachtigd.

De Ruggeveldbrug, die deel uitmaakt van de fietssnelweg Antwerpen-Ranst F107, is aangelegd op de bestaande snelwegbrug. Langs de zijkant van de brug was immers nog voldoende ruimte om een fietspad van drie meter breed aan te leggen. Fietsers worden volledig gescheiden van de snelweg door de geluidsschermen langs de E313. De nieuwe fietspaden die naar de brug leiden, sluiten aan op de Vaartweg en de Peter Benoitlaan.

Laatste afwerkingen

De komende weken zal de aannemer de laatste hand leggen aan de nieuwe brug. Zo wordt nog ledverlichting aangebracht in de brugleuning en plaatst de aannemer ook een diensttrap langs één zijde van de brug. Deze werken gebeuren zonder veel hinder voor het fietsverkeer. Passage op de brug blijft steeds mogelijk in beide richtingen. Tegen 10 juni moet alles afgewerkt zijn.

Elke dag publiceren we meer dan 100 HLN+ artikels en video’s. Open jouw toegang tot onze beste journalistiek en archief.

Deel dit bericht: