SPA©E – The Human Quest, 

pilootprojecten
Openbaar domein

de grootste ruimtevaartexpo van Europa landt in Antwerpen

Vanaf zaterdag 23 april 2022 wordt Antwerpen de thuisstad van de grootste ruimtevaartexpo in Europa; SPA©E – The Human Quest. Antwerp Expo wordt omgevormd tot een inspirerende tentoonstelling van 2000m² met onder meer historische objecten, impressionante replica’s, ongehoorde anekdotes en een ongeziene blik op de toekomst van de ruimtevaart.

Van de eerste mens in de ruimte tot de toekomstige missies naar Mars

SPA©E – The Human Quest neemt ruimtevaartliefhebbers, kinderen, families en scholen mee op een unieke reis door het verleden, heden en toekomst van de ruimtevaart.

Tijdens de expo zie je tientallen fascinerende replica’s van onder meer ESA (Europese ruimtevaartorganisatie), NASA (Verenigde Staten) en Roscosmos (Rusland).  Daarnaast geven tal van historische documenten en anekdotes je een unieke inkijk in het leven van astronauten. Zelf maak je onder andere de maanlanding van dichtbij mee, kijk je binnen in de cockpit van Space Shuttle Atlantis en koppel je jouw eigen ruimtevaarttuig aan het International Space Station.

SPA©E – The Human Quest is een organisatie van Jürgen Ingels en Startups.be I Scale-Ups.eu met de steun van de Vlaamse overheid en stad Antwerpen. Samen met ESA, VITO, VRT, BELSPO, VRI, VERHAERT en tal van andere partners belicht SPA©E – The Human Quest ook het belang van ruimtevaart inzake klimaat en innovatie, alsook de rol die Belgische bedrijven hierin spelen.

“Door jong en oud kennis te laten maken met de wondere wereld van onze kosmos, maken we hen warm voor een STEM-opleiding. Voor velen is de ruimte nog al te vaak een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Daar brengen we met de expo verandering in. Onze ruimtevaartindustrie bestaat uit veel meer dan maanlandingen of raketten naar mars. Data uit de ruimte zijn alomtegenwoordig in onze economie en samenleving. Denk aan de GPS of weersvoorspellingen. Om die ruimtevaarteconomie in Vlaanderen te versterken is alle talent welkom.” – Vlaams minister van Economie, Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits

Ruimtevaart is relevanter dan ooit en de innovaties en technologieën die hieruit vloeien zijn onmisbaar in onze huidige samenleving. Met SPA©E – The Human Quest willen we het grote publiek kennis laten maken met de geschiedenis en toekomst van de ruimtevaart. We willen de volgende generatie wetenschappers, ingenieurs en astronauten inspireren om de nieuwe uitvinders en ontdekkingsreizigers van morgen te worden” – Jürgen Ingels, ondernemer en initiatiefnemer SPA©E – The Human Quest

SPA©E Tech Fair & Inspiration Days

Als integraal onderdeel van SPA©E – The Human Quest worden op dinsdag 17 en woensdag 18 mei 2022 de SPA©E Tech Fair en SPA©E Inspiration Days georganiseerd. De beurs gericht op SpaceTech en innovaties in de ruimte is bestemd voor bedrijven en professionals actief in het werkveld. Tijdens de SPA©E Inspiration Days kan het grote publiek een indrukwekkende line-up van sprekers verwachten die baanbrekend zijn op het gebied van innovatie en technologie in de ruimte. Beide evenementen zullen plaatsvinden in hal 4 van Antwerp Expo, naast de tentoonstelling.

“We zijn fier dat we als stad de ruimte en ruimtevaart tot bij de burger kunnen brengen. Ruimtevaart levert een heel directe bijdrage aan ons leven. Om het veiliger, makkelijker, leuker of efficiënter te maken. Maar ook indirect leidt baanbrekende technologie uit de ruimtevaart tot tal van innovaties hier op aarde. In medische apparatuur en lichtgewichtonderdelen voor de vliegtuig- en auto-industrie bijvoorbeeld. Als schepen van innovatie hoop ik dan ook dat dit evenement de bezoekers kan stimuleren om zelf te innoveren.” – Claude Marinower , Antwerps schepen voor economie, industrie en digitalisering

Deel dit bericht: