Spots in ’23 op operagebouw

pilootprojecten
Openbaar domein

Het Antwerpse operagebouw en het aanpalende hotel Wagner baden vanaf 2023 in het licht. Het stadsbestuur keurde vrijdag het voorontwerp goed, waardoor de verdere uitwerking dit jaar nog van start kan gaan.

Na onder meer het Antwerpse stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, is het volgend jaar aan de Vlaamse Opera op het Operaplein om in een nieuw lichtjasje te worden gestoken. Ook hotel Wagner, dat naast het Operaplein ligt, wordt in de spotlights gezet. Het stadsbestuur keurde daar het ontwerp voor goed.

De bedoeling is om de twee gebouwen extra in de kijker te zetten, onder meer met spots op de gevel die een aantal details van de gevel zullen verlichten. Ook de verschillende raamkozijnen worden uitgelicht. Met theaterspots zullen ook de trappen van de Vlaamse Opera verlicht worden.

Aangepast aan voorstellingen

“Via intelligente sturing kan de verlichting met scenario’s werken”, legt schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) uit. “Zo kunnen tijdens voorstellingen extra details opgelicht worden om mensen naar het event te lokken. De Vlaamse Opera kan bovendien op een aantal vlakken het kleurenpalet en de lichtintensiteit aanpassen en afstemmen op hun programma.”

Nu het voorontwerp is goedgekeurd, kunnen de ontwerpers van Architecture Radiance35 Société Civile het definitieve ontwerp afwerken. Dit jaar nog zullen de werken aan de verlichting van start gaan. In 2023 moeten het operagebouw en hotel Wagner baden in het licht. (jas)

Deel dit bericht: