Stad krijgt slimme, duurzame lantaarnpalen

pilootprojecten
Openbaar domein

Antwerpen – Antwerpen wil tegen 2030 alle openbare verlichting met ledlampen uitrusten. De nieuwe verlichting zal niet alleen zuinig en duurzaam zijn, maar zich op termijn aanpassen aan de drukte in de straat of het weer.

In de Drukkerijstraat in het stadscentrum worden de verlichtingspalen nu uitgerust met ledlichten. Normaal zou bij zo’n overschakeling de charmante armatuur volledig moeten worden verwijderd en vervangen. Maar de stad werkt samen met het bedrijf Ecolight dat een technologie ontwikkelde waarbij de bestaande armatuur kan behouden blijven en toch kan worden uitgerust met ledverlichting. Het is een proefproject dat loopt in de buurt van de Vrijdagmarkt, maar ook op het Eilandje en aan de Marnixplaats.

“Bovendien kan het snel gebeuren, want een verlichtingspaal uitrusten met ledverlichting duurt zo slechts tien minuten”, zegt gemeenteraadslid Erica Caluwaerts (open VLD) die Ecolight in contact bracht met de stad.

Antwerpen heeft wel een achterstand in te halen naar duurzame openbare verlichting. Van de 53.931 armaturen zijn er slechts 9.057 uitgerust met led. “Tegen 2025 willen we 20.660 armaturen uitrusten met ledverlichting”, zegt Claude Marinower (Open VLD), schepen van Openbaar Domein en Innovatie. “Dat is 55 procent van de openbare verlichting. Tegen 2030 wordt de rest aangepakt.”

Besparing van 2,8 miljoen euro

Momenteel bedragen de energiekosten voor de openbare verlichting zes miljoen euro per jaar. Als alles is uitgerust met ledverlichting is er een besparing van 2,8 miljoen euro of 43 procent Bovendien zal het licht branden op groene stroom.

Deel dit bericht: