Stad maakt app voor werknemers om Nederlands te oefenen breder beschikbaar

pilootprojecten
Openbaar domein

De stad Antwerpen ontwikkelde samen met partner Linguineo de smartphone-app Taalstad, waarmee anderstalige medewerkers op een laagdrempelige manier Nederlands kunnen oefenen. Nu maakt de stad het voor andere organisaties mogelijk om de app te laten aanpassen, zodat ook zij deze kunnen gebruiken voor hun eigen werknemers.

Taalstad is een smartphone-app die werknemers van de stad Antwerpen spelenderwijs Nederlands leert spreken en schrijven. De app gebruikt daarvoor onder andere spraakherkenning en chatbot-technologie. Gebruikers van de app kunnen hun Nederlands oefenen door te praten met Taalstad, puzzels te maken, te luisteren naar audiofragmenten … Taalcoaches van de stad voeden de app voortdurend met nieuwe oefeningen, zodat het een dynamisch instrument wordt op maat van de stad Antwerpen, afgestemd op de noden op de werkvloer.

Stijn Du Four, teamverantwoordelijke schoonmaak bij de stad Antwerpen: “Er bestaan veel andere taalapps om Nederlands te leren, maar daar moet je vaak al goed Engels voor kunnen. Of ze focussen alleen op woordenschat. Dankzij Taalstad kunnen onze medewerkers Nederlands leren spreken, schrijven, lezen én verstaan. Dat is uniek. Als je een van onze medewerkers tegen zijn smartphone ziet praten – en dat gebeurt steeds vaker – is hij dus waarschijnlijk aan het oefenen met Taalstad.”

Flexibele tool voor anderstalige medewerkers en werkervaringsklanten

Bij de stad Antwerpen werken heel wat anderstalige medewerkers en werkervaringsklanten. Werkervaringsklanten geraken om verschillende redenen moeilijk aan werk. Vaak is een lage taalbeheersing en scholingsgraad daar een oorzaak van. “Bij de stad krijgen anderstalige medewerkers en werkervaringsklanten de kans om hun Nederlands te oefenen. Dankzij de nieuwe app kunnen ze dat voortaan niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis of onderweg doen. De stad bevestigt daarmee haar maatschappelijke rol als sociale werkgever die kansen biedt aan Antwerpenaars die nog niet zo goed Nederlands kunnen spreken, lezen of schrijven”, verduidelijkt schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud.

Nu ook voor andere organisaties Taalstad is volledig op maat gemaakt van de werktaal die wordt gebruikt bij de stad Antwerpen. De stad heeft nu toestemming gegeven aan partner Linguineo om varianten te maken van de app. Zo kunnen ook andere organisaties, zowel in de publieke als de private sector, gebruikmaken van de kennis en ervaring die de stad Antwerpen al opdeed als innovatieve, sociale werkgever.

Deel dit bericht: