Stad plaatst supervuilbakken op hotspots

pilootprojecten
Openbaar domein

Stad Antwerpen plaats 70 comprimerende supervuilbakken (die tot 600 liter afval aankunnen) op plaatsen waar de vuilnisbakken vaak vol zitten. De eerste 30 zullen in de loop van de zomer geplaatst worden.

In december 2020 kondigde stad Antwerpen 100 nieuwe comprimerende vuilbakken aan. De eerste 30 werden ondertussen geïnstalleerd op de winkelas De Keyserlei en Meir. Na de warme lentedagen met soms overvolle vuilbakken tot gevolg besliste de stad om een grotere variant te bestellen voor de resterende 70 exemplaren. Deze afvalbakken zullen geplaatst worden op locaties waar de huidige afvalbakken snel volzitten. De eerste 8 werden vandaag geïnstalleerd: 3 op het Theaterplein en 5 aan de Belvédère.

De Ultra Fill heeft een volume van 240 liter (in vergelijking met 120 liter van de eerder geplaatste Mr. Fill) en kan tot 600 liter afval aan doordat hij zeer goed kan samenpersen. Elke Ultra Fill is uitgerust met een asbakje en een voetpedaal, waardoor er geen contact met de handen nodig is. Er is een display die de vullingsgraad aantoont en de vuilbak geeft een origineel bedankje in het Antwerps wanneer er afval in wordt gegooid.

Els van Doesburg, schepen voor stads- en buurtonderhoud: “Mensen hebben tijdens het mooie lenteweer genoten van onze parken, pleinen en kaaien. Helaas werd ook afval achtergelaten. Soms omdat vuilnisbakken te vol zaten. Deze Ultra Fill moet dat probleem oplossen. Maar uiteraard geldt nog steeds: vuilbak vol, neem je afval mee naar huis.”

Samen voor een propere stad

De stad Antwerpen doet dagelijks heel wat voor een propere stad. Naast het ophalen van het huisvuil wordt er onder andere ook dagelijks manueel en machinaal geveegd, sluikstort opgehaald, graffiti verwijderd… . De nieuwe vuilbakken stimuleren de bewoners en bezoekers extra om ook hun steentje bij te dragen.

Deel dit bericht: