The Tall Ships Races 2022: verwondering, spektakel en feest 

pilootprojecten
Openbaar domein

The Tall Ships Races voor zevende keer in Antwerpen van 22 tot en met 25 juli 2022.

Van vrijdag 22 tot maandag 25 juli meren 40 van de prachtigste zeilschepen ter wereld aan in Antwerpen voor The Tall Ships Races, een organisatie van stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges in samenwerking met Balthazar Events en tal van sponsors en partners. Wie de indrukwekkende zeilschepen wil bewonderen kan aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rondom het MAS terecht. Van vrijdag tot en met zondag houden heel wat schepen gratis open dek. Daarnaast brengen The Tall Ships Races ook een flinke portie sfeer naar de stad met een heel aantal spetterende optredens op het Zaha Hadidplein en het Steenplein, de traditionele crew parade, tot een fonkelend vuurwerk boven de Schelde en aan het Kattendijkdok op zaterdag. Bezoekers kunnen ook langsgaan in Ecopolis aan het MAS en de Maritieme Markt aan de Napoleonkaai.

Aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS, meren van 22 tot en met 25 juli 40 Tall Ships aan. The Tall Ships Races bestaan uit twee races, een eerste race van Esbjerg in Denemarken naar Harlingen in Nederland, waarna ze van Harlingen doorvaren naar Antwerpen. Op 25 juli vertrekken de schepen in Antwerpen en zetten ze koers naar Aalborg in Denemarken. Het is de zevende keer dat de races Antwerpen aandoen.

Burgemeester Bart De Wever: “The Tall Ships Races brengt de kathedralen van de zee naar Antwerpen en zorgt voor een unieke ontmoeting tussen geschiedenis en heden in het hart van onze stad. Samen met velen kijk ik dan ook enorm uit naar dit prachtige evenement waarbij we bovendien Antwerpen eindelijk nog eens extra kunnen doen schitteren met een groots vuurwerk.”

Aan The Tall Ships Races nemen een honderdtal Belgische trainees deel, allen tussen 15 en 25 jaar, verenigd in de Antwerp Crew. Daarnaast racen er ook vijf schepen onder de Belgische vlag: de Rupel, Saeftinghe, Zenobe Gramme, Op Stok 3 en Patricia.

Schepen voor de haven Annick De Ridder: “We kijken met z’n allen uit naar de komst van de prachtigste zeilschepen ter wereld die van 22 tot 25 juli hier in Antwerpen te bewonderen zullen zijn. Deze varende kathedralen brengen stad en haven samen in één groot feest. Al te lang hebben we met onze rug naar de Schelde toe geleefd. Vanop de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS kan elke Antwerpenaar van deze ware streling voor het oog genieten.”

Goedgevuld programma

Het dek van heel wat klasse A- en B-schepen is gratis toegankelijk op vrijdag van 12u tot 18u en de rest van het weekend van 10 tot 18 uur. Op maandag bereiden de schepen hun vertrek voor en is er geen bezoek aan boord mogelijk. Ook de evenementenpleinen aan het Havenhuis en Het Steen gaan op vrijdag om 12u open voor het publiek. Op zaterdag en zondag gaan zij telkens vanaf 10u open. Op maandag kan men op het Steenplein nog terecht van 10.00 uur tot 15.00 uur.

De komst van The Tall Ships Races gaat hand in hand met enkele bezienswaardige tradities. Zo is er op zaterdag de Crew Parade doorheen de stad. Heel wat bemanningsleden, gekleed in hun officiële uniformen, vertrekken dan vanaf het Zuiderterras en paraderen via de Kaaien, langs het MAS tot aan het Havenhuis. Daar eindigt de parade met een prijsuitreiking.

Op zaterdagavond zal er op drie verschillende plaatsen vuurwerk worden afgestoken, wat een prachtig schouwspel zal geven.

Op de Hanzestedenplaats, aan het MAS, kunnen bezoekers het hele weekend terecht in Ecopolis. Hier zullen enkele van de partners die meewerken aan The Tall Ships Races, Lantis, Port of Antwerp-Bruges, Orange, PSA en MSC, hun innovatieve en duurzame realisaties voorstellen.

Aan de Napoleonkaai staat dan weer een heuse Maritieme Markt, waar er allerlei standjes te vinden zijn met lekkernijen, snuisterijen enz.

Sterke muzikale line-up

Tijdens dit feestweekend staan er heel wat spetterende optredens gepland voor jong en oud, zowel op het Zaha Hadidplein aan het Havenhuis, als op het Steenplein.

Aan het Havenhuis op het Zaha Hadidplein barst het feestje vrijdagavond al los met een heuse I love the 90’s-party waarbij 2 Fabiola, 2 Unlimited en Sylver met DJ Wout de boel op stelten zetten. Op zaterdag is er voor elk wat wils op het Zaha Hadidplein, met de Break Free Queen Tribute Show, Cookies And Cream en Omdat Het Kan Soundsystem ft. Average Rob. Op zondag is het familiedag met een optreden van Kapitein Winokio voor de allerkleinsten, en zijn er verder ook optredens van Lady Linn, The Starlings, Les Truttes en tot slot Robert Falcon. Ook op het Steenplein is de ambiance verzekerd, met op vrijdag een afterwork party door The Love Below en op zaterdag en zondag optredens van DJ Papa Mojito, Eagl, Les Inconnus, Cream Colored Ponies en vele anderen. Op zondag zorgt radio Minerva voor een heuse thé dansant, voor iedereen die graag de benen losgooit.

Duurzaam feest

Ook dit jaar werkt de stad voor alle dranken met herbruikbare bekers die via een waarborgsysteem terug in de bars terechtkomen. Voor elke beker wordt een waarborg gevraagd en inruilen kan op elk plein, waarbij bezoekers de waarborg ook kunnen schenken aan een goed doel, in dit geval River Cleanup.

Aan het Zaha Hadidplein zal er ook gewerkt worden met herbruikbaar materiaal voor de eetstandjes.

Digitaal kaartsysteem

Ook deze editie zal er opnieuw met herlaadbare kaarten gewerkt worden in plaats van met jetons of bonnen. Deze kaarten zijn gratis te verkrijgen en kunnen worden opgeladen aan de kassa’s, met cash of met een betaalkaart. Je kan je kaart zelf ook opladen met Payconiq via de smartphone.

Bereikbaarheid

De stad vraagt om bij voorkeur te voet, met de fiets, met een van de deelsystemen, of met het openbaar vervoer te komen.

Wie met de wagen komt, wordt aangeraden één van de park‐and‐rides buiten de stad te gebruiken en van daar met openbaar vervoer of een van de deelsystemen naar de binnenstad te komen.

Races voor iedereen dankzij STI, sponsors en peters

The Tall Ships Races Antwerpen worden georganiseerd door stad Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges onder de koepel van Sail Training International (STI). Sail Training International is de meest toonaangevende organisator en leverancier van races, evenementen, conferenties, seminars, publicaties, onderzoeken en andere diensten voor de internationale zeilopleidingsgemeenschap. Eén van de stichtende leden van STI is Sail Training Association Belgium, de overkoepelende zeilorganisatie van België en partner van The Tall Ships Races.

Sail Training International wil jongeren met heel uiteenlopende achtergronden aantrekken om deel te nemen aan de races. Zo kunnen ook zij allerlei competenties onder de knie krijgen of aanscherpen, die nu en in het latere (professionele) leven belangrijk kunnen zijn. Om iedereen, ook deelnemers met een beperkt budget, deel te kunnen laten nemen aan The Tall Ships Races, ​ zijn er bedrijven die zich engageren als peter.

Bollekesfeest

Tijdens hetzelfde feestweekend van 22 tot en met 24 juli organiseert stad Antwerpen, in samenwerking met brouwerij De Koninck, het jaarlijkse Bollekesfeest op de Grote Markt en de Groenplaats.

Op de Grote Markt kan je terecht voor een uitgebreid muzikaal programma, terwijl je op de Groenplaats een enorm terras met allerlei standjes met streekproducten kan terugvinden.

Deel dit bericht: