Vier extra mobiele webpunten voor mensen met digitale achterstand: “Bereik vergroten met hetzelfde budget”

pilootprojecten
Openbaar domein

Op vraag van de seniorenraad komen er vier extra webpunten in de verschillende districten in de stad. Deze gaf te kennen dat sommigen punten minder goed toegankelijk waren.

Antwerpenaren met een digitale achterstand kunnen nu vlotter voor één euro computerlessen volgen: “Corona heeft de pijnpunten op vlak van digitale inclusie nóg meer blootgelegd”, zegt schepen voor Economie Erica Caluwaerts (Open Vld).

Posthof baat 11 webpunten uit in Antwerpen. Ze zijn verspreid over de stad en meestal gevestigd in een gastlocatie, vaak een bibliotheek. Ze bereiken meer dan 3.500 klanten per jaar, onder andere mensen die thuis geen internet of computer hebben. In plaats van een vaste werking op één locatie wordt er nu overgeschakeld op een antennewerking op meerdere locaties. Het doel van deze punten is meer ondersteuning op maat bieden en het optimaal benutten van de begeleidingscapaciteit die in deze werking verspreid wordt.

Het aanbod in de antennes wordt bepaald op basis van de noden van de doelgroep. Dit wil zeggen dat de webpunten aanwezig zullen zijn op meer locaties: buurtwerk De Stek, De Wijk, Dinamo en ’t Werkhuys. Het aanbod van het webpunt wordt ingebed in de werking van de gastlocaties.

Antwerps schepen voor Economie Erica Caluwaerts (Open Vld) bracht bezoek aan één van de webpunten in Permeke: “De digitale achterstand is bij verschillende lagen in onze Antwerpse bevolking zichtbaar en is de achilleshiel van onze samenleving. Niet mee zijn met de digitale trein zorgt voor achterstand op vele gebieden. Denk maar aan de simpelste dingen zoals aanmelden met itsme, betalingen uitvoeren en afspraken maken.” In 2022 trekt de stad hier een toelage van 594.544 euro voor uit: “Met dat budget hopen we dit jaar nog meer mensen te bereiken.”

De werking van de andere 6 webpunten van dot.kom blijft grotendeels behouden. Meer info

Deel dit bericht: