Zuidpark nieuwe naam voor park op het Zuid, door bewoners gewenste Dok Zuid krijg ook een plek

pilootprojecten
Openbaar domein

Antwerpen Het park op de voormalige Gedempte Zuiderdokken gaat voortaan door het leven als Zuidpark.

De naam Park Dok Zuid, die door een aantal buurtbewoners naar voren werd geschoven, wordt dan weer de naam van een historische kademuur in het park.

Patrick Van de Perre

Bij de opening van het eerste deel van het nieuwe park op het Zuid werd een online bevraging georganiseerd onder de Antwerpenaren. Die konden kiezen uit Schipperspark, Scheldepark en Zuidpark als toekomstige roepnaam.

“Die bevraging leverde 3.696 unieke antwoorden op, waarbij Zuidpark met 2.895 stemmen als duidelijke winnaar uit de bus kwam. De namen Schipperspark en Scheldepark leverden respectievelijk 327 en 474 stemmen op”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Samen met de schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) wordt nu een procedure in gang gezet om de naam officieel te maken. Een aantal buurtbewoners gaven er de voorkeur aan om het park Park Dok Zuid te noemen en begonnen zelf een petitie. Die leverde ongeveer zevenhonderd handtekeningen op.

Kademuur krijgt naam

Toch is de naam Dok Zuid niet definitief naar de prullenmand verwezen. “In onze officiële communicatie zullen we naam Zuidpark gebruiken voor het volledige park. De historische kademuur van het voormalige Schippersdok, langs de kant van de Waalsekaai, willen we de naam Dok Zuid meegeven”, vervolgt Annick De Ridder.

Die kademuur zal na de werkzaamheden opnieuw zichtbaar worden voor het publiek en onderdeel worden van een waterpartij met trappen. “Deze op termijn iconische plek wordt ongetwijfeld een trekpleister. Zo kan je in de toekomst zeggen dat je aan Dok Zuid afspreekt met vrienden”, aldus nog de schepen.

Zuidpark is uiteindelijk een naam geworden die naar de hele verwijst. Park Dok Zuid, zoals sommige buurtbewoners liever gezien hadden, was een werknaam in aanloop van de aanleg van het park. In een brainstorm binnen de stedelijke administratie is deze naam uiteindelijk niet in het lijstjes van suggesties terechtgekomen.

Deel dit bericht: