En de naam wordt (na bevraging en petitie)… Zuidpark

pilootprojecten
Openbaar domein

Het park op de voormalige Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen gaat voortaan Zuidpark heten. De naam Dok Zuid, die door een aantal buurtbewoners naar voor werd geschoven, wordt dan weer de naam van een historische kademuur die deel zal uitmaken van het park als het helemaal klaar is. Bij de opening van het eerste deel van het nieuwe park op het Zuid werd een bevraging georganiseerd onder de Antwerpenaren. Die konden kiezen uit Schipperspark, Scheldepark en Zuidpark als toekomstige naam. “Die bevraging leverde 3.696 unieke antwoorden op, waarbij Zuidpark met 2.895 stemmen als duidelijke winnaar uit de bus kwam. De namen Schipperspark en Scheldepark leverden respectievelijk 327 en 474 stemmen op”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Petitie vanuit buurt

Samen met schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) wordt nu een procedure in gang gezet om de naam officieel te maken. Een aantal buurtbewoners gaf de voorkeur aan de naam Park Dok Zuid en begon zelf een petitie. Die leverde ongeveer zevenhonderd handtekeningen op.

Toch is de naam Dok Zuid niet definitief naar de prullenmand verwezen. “In onze officiële communicatie zullen we de naam Zuidpark gebruiken voor het volledige park. De historische kademuur van het voormalige Schippersdok, langs de kant van de Waalsekaai, willen we de naam Dok Zuid meegeven”, vervolgt De Ridder.

Die kademuur zal na de werkzaamheden opnieuw zichtbaar worden voor het publiek en onderdeel worden van een waterpartij met trappen. “Deze plek wordt ongetwijfeld een trekpleister. Zo kun je in de toekomst zeggen dat je aan Dok Zuid afspreekt met vrienden”, aldus nog de schepen.

Zuidpark is uiteindelijk een naam geworden die naar de hele site verwijst. Dok Zuid, zoals sommige buurtbewoners liever gezien hadden, was een werknaam in aanloop van de aanleg van het park. In een brainstorm binnen de stedelijke administratie is deze naam uiteindelijk niet in het lijstjes van suggesties terechtgekomen. (pvdp)

Deel dit bericht: