Aanpak werpt vruchten af, systeem wordt uitgebreid

pilootprojecten
Openbaar domein

De Antwerpse politie nam sinds juni vorig jaar 27 wagens van roekeloze chauffeurs in beslag. Deze aanpak wordt nu uitgebreid.

De Antwerpse politie begon in juni 2019 met het bestuurlijk in beslag nemen van wagens van roekeloze chauffeurs. Na ruim een jaar zijn 27 wagens bestuurlijk in beslag genomen. Omdat dit project duidelijk effectief is, zal dit instrument ruimer worden ingezet door heel het politiekorps. Dat zegt commissaris Frank Rooses van de Antwerpse verkeerspolitie op een vraag van Open Vld-raadslid Erica Caluwaerts.

“We zijn dit project beperkt gestart omdat we de dossiers kwaliteitsvol wilden opstellen”, zegt Rooses. “Er is nu beslist om de bestuurlijke inbeslagnames van wagens van roekeloze chauffeurs ruimer toe te passen.”

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) hoopt in november te beginnen met het uitschrijven van GAS-boetes voor chauffeurs die zich niet houden aan de snelheidsbeperking in zones 30. Dat zegt hij op een vraag van Groen- gemeenteraadslid Wouter Van Besien. De Vlaamse regering maakt dit nu mogelijk. In welke zones 30 er wordt begonnen met de boetes is nog niet bekend.

“De keuze zal worden bepaald door de bevolkingsdichtheid, het profiel van de straat en het aantal klachten van buurtbewoners”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Er is echter nog een addertje onder het gras. Net als bij de lage-emmissiezone is het moeilijk om de kentekengegevens te krijgen van chauffeurs uit sommige landen.”

Doordat de lokale overheid nu zelf kan optreden, belooft het parket om bij zware overtredingen in een zone 30 daadwerkelijk te vervolgen. “Het zou fout zijn als lichte overtreders worden beboet, maar zware overtredingen geen gevolg krijgen”, zegt De Wever. (svw)

Deel dit bericht: