Vernieuwde mobiliteitskaart Slim naar Antwerpen biedt realtime-mobiliteitsinfo

pilootprojecten
Openbaar domein

De mobiliteitskaart op de website en de app van Slim naar Antwerpen is grondig vernieuwd. Gebruikers krijgen voortaan realtime-data te zien van De Lijn en verschillende deelmobiliteitsaanbieders. Per vervoersmiddel vinden ze nu ook de prijs en de voorwaarden. Daarnaast werd de kaart overzichtelijker en gebruiksvriendelijker gemaakt.

Eind 2017 lanceerde de stad een multimodale routeplanner en een slimme mobiliteitskaart. In 2018 werden deze ook via app beschikbaar gemaakt. Sinds de update van de mobiliteitskaart in 2019 kunnen gebruikers voor eender welke locatie de vervoersmogelijkheden opzoeken en worden alle opties getoond binnen een straal van 5, 15, 30 of 60 minuten wandelen of fietsen. Met de meest recente vernieuwing krijgen bezoekers nu ook realtime-data van De Lijn en deelmobiliteitsaanbieders te zien.

Nieuwe features: realtime-data van De Lijn en deelmobiliteit

Dankzij de nieuwe functionaliteit kunnen bezoekers van de site makkelijk opzoeken wanneer precies de bus of tram aan een bepaalde halte zal stoppen. Ook realtime-data van deelmobiliteitsaanbieders Velo, Bird en Poppy zijn nu beschikbaar. Op de website kan je zien waar deze vervoersmiddelen zich bevinden en checken hoeveel batterijvermogen een elektrische step of scooter nog heeft. Daarnaast is er nu per vervoersmiddel ook extra informatie zoals de prijs en de voorwaarden beschikbaar.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “Vanaf nu wordt het makkelijker dan ooit om terug te vinden welk vervoersmiddel in jouw buurt beschikbaar is, waar en wanneer. Mobiliteit vind je in Antwerpen op maat van iedereen. We werken er hard aan om dat aanbod zo eenvoudig beschikbaar te stellen.”

Overzichtelijke en gepersonaliseerde mobiliteitskaart

Wanneer gebruikers de mobiliteitskaart openen, zijn nu standaard alle informatielagen uitgeschakeld. Zo kunnen ze zelf kiezen welke vervoersmogelijkheden, betaalzones en/of verkeersinformatie voor hen relevant zijn. De gebruiker krijgt dus enkel te zien wat hij wil zien, wanneer hij dat wil.

De informatielagen kregen bovendien een nieuwe indeling. Zo is deelmobiliteit nu een aparte categorie, opgesplitst in fiets, step, scooter of auto. Daarnaast werd wandelen toegevoegd: deze laag toont het Antwerpse wandelnetwerk.

Ook de verschillende betaalzones zijn beter gevisualiseerd. De grenzen van de parkeertariefzones en zonecodes zijn duidelijker afgebakend. Bestuurders die een toelating willen kopen om de lage-emissiezone (LEZ) van de stad binnen te rijden, krijgen nu online te zien aan welke automaten ze enkel een dagpas kunnen kopen en aan welke automaten ze zowel hun voertuig kunnen registreren, als een dagpas of een meerdaagse toelating (van 1 week tot 1 jaar) kunnen kopen.

Met de website zetten de stad en haar mobiliteitspartners in op de bereikbaarheid van de regio. Slim naar Antwerpen helpt bewoners, bezoekers en pendelaars om het juiste vervoersmiddel te vinden, rekening houdend met wegenwerken en het gewenste vertrek- of aankomstuur.

Deel dit bericht: