Antwerpen steekt kerstlichtjes vroeger aan en roept bewoners op om mee te doen

pilootprojecten
Openbaar domein

Om de wintermaanden een warme uitstraling te geven en Antwerpenaars een hart onder de riem te steken, heeft de stad besloten om de kerstverlichting zo snel mogelijk aan te steken en de kerstbomen vroeger op te tuigen. Ze doet ook een oproep aan Antwerpenaars om de stad mee te verlichten. Zo wil ze tijdens deze donkere en koude periode alle Antwerpenaars met elkaar verbinden door licht.

Traditioneel start begin december het winteraanbod met sfeerverlichting en allerlei activiteiten en festiviteiten. Door de gezondheidscrisis zal de eindejaarsperiode er dit jaar anders uitzien.

“In deze moeilijke tijden zal er dit eindejaar jammer genoeg geen kerstmarkt, schaatsbaan of nieuwjaarsvuurwerk zijn. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet gezellig kunnen maken”, legt burgemeester Bart De Wever uit. “Daarom willen we onze stad een warme uitstraling geven door de kerstverlichting en kerstbomen zo snel mogelijk te plaatsen in onze straten en pleinen. Zo kunnen Antwerpenaars al in de loop van november genieten van een aangename sfeer.”

De stad begint spoedig met het plaatsen van kerstverlichting. Deze komt op de wandelas van het station Antwerpen-Centraal naar de Schelde, via de De Keyserlei en de Meir. De gildenhuizen op de Grote Markt, het standbeeld van Brabo, het diamantmuseum DIVA, de Quinten Matsijsput en het Steen worden uitgelicht. Op de Suikerrui en de Kaasrui komen lichtjesdaken. Het Steenplein zal ook baden in de kerstsfeer, met extra slingers aan het Zuiderterras en de kaaizijde. Over de Kaaien zal een lichtjeslint lopen.

Ook de kerstbomen komen er zo snel mogelijk aan. Er worden twee grote kerstbomen geplaatst, op de Grote Markt en op de Handschoenmarkt. Daarnaast verschijnen er een vijftiental kleinere kerstbomen op de Suikerrui, de Kaasrui en in de Lange Koepoortstraat. Ook in de kiosk op de Groenplaats komt een kerstboom. Op het Steenplein, de Lijnwaadmarkt, in de Wijngaardstraat en op het Hendrik Conscienceplein worden ook de loofbomen opgetuigd met lichtjes.

Omdat er veel sfeerbeleving komt, zal niet gewacht worden tot alles klaar is maar zullen tijdens de werkzaamheden al de lichtjes aangestoken worden die opgehangen zijn.

Laat Antwerpen mee schitteren

De stad lanceert een warme oproep naar haar bewoners om ook mee te doen en Antwerpen te laten schitteren als nooit tevoren: versier nu al je gevel met lichtjes of zet lichtjes voor het raam. Door mee te doen, tonen bewoners meteen ook aan hun buren, familie, vrienden én alle stadsgenoten dat ze aan hen denken. Zo maakt iedereen samen de winter warmer en lichter voor elkaar.

Nog beter is het om de lichtjes aan jouw gevel of voor jouw raam ook virtueel te delen op sociale media met de hashtag #AntwerpseLichtjes. Zo kan echt iedereen, ook van op afstand, meegenieten van een magisch verlichte stad.

Claude Marinower, schepen voor communicatie: “We willen letterlijk licht brengen in deze donkere en soms moeilijke periode. We doen daarom een oproep aan élke Antwerpenaar om licht te brengen in alle straten en op alle pleinen van de stad. Hopelijk doen ook handelaars en bedrijven mee. De stad geeft alvast het goede voorbeeld door stedelijke gebouwen zoveel mogelijk te verlichten.”

Deel dit bericht: