De Week van… : De Week van Sacha Van Wiele Onderwijs of werk?

pilootprojecten
Openbaar domein

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Vierhonderd jongeren zijn het slachtoffer van koppigheid en politieke onwil bij het Antwerpse schepencollege. Daar komt het op neer in heel de discussie over de subsidie aan de vzw Gatam.

Waarover gaat het? Gatam begeleidt ongeveer vierhonderd jongeren die dreigen zonder diploma de schoolbanken te verlaten. Ze volgen een intensief traject om ze opnieuw op de schoolbanken te krijgen of om ze klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Het project werd al decennialang gesubsidieerd vanuit door het kabinet van de schepen Werk. Alleen vond voormalig schepen van Werk Claude Marinower (Open Vld) dat dit beter  onder de bevoegdheid zou vallen van zijn collega van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). Hij zet het budget voor Gatam liever in om extra stageplaatsen op de werkvloer te creëren. Marinower liet in 2019 weten aan Beels dat hij de subsidie over de jaren zou afbouwen tot nul. Zijn opvolgster Erica Caluwaerts (Open Vld) volgt dat standpunt.

Alleen ziet Beels geen enkele reden waarom zij nu zou moeten betalen voor dit project bij Gatam. Het zat steeds bij de bevoegdheid werk en hoort daar volgens haar ook te blijven. Bovendien heeft ze elke euro nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de uitdagingen waar het Antwerpse onderwijs voor staat. Ze heeft nu 175.000 euro vrijgemaakt voor Gatam, maar dat blijft onvoldoende.

Al in november vorig jaar kwam het hierover tot een publieke confrontatie tussen Beels en Marinower. Wie het toen had gemist, kreeg afgelopen week een heruitgave van dit debat in de raadscommissie. De argumenten bleven dezelfde. Beels, Marinower en Caluwaerts benadrukken hoe waardevol het project van Gatam is. Ze wijzen erop dat zij onvoldoende geld hebben om het te ondersteunen.

Als het dan zo waardevol is, waarom is er dan de afgelopen jaren geen oplossing voor gevonden? Het eerste openlijke conflict over dit dossier vorig jaar kon nog worden gekaderd in de discussie over de positie van Open Vld binnen de coalitie. Dat er ondertussen nog steeds geen oplossing is gevonden, kan alleen maar terug te brengen zijn naar koppigheid. Vooruit en Open Vld zetten de hakken in het zand. Dat de liberalen nu insinueren dat een andere organisatie een miljoen euro subsidies krijgt van Beels omdat er enkele socialisten bij betrokken zijn, toont aan hoe verzuurd de relatie is.

Als er daadwerkelijk geen geld is voor dit project en er andere uitdagingen zijn, toon dan minstens wat politieke moed, zeg dat en stop met de schuld bij de andere te leggen.

En waar is de kapitein van deze coalitie: burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij laat geen kans onbenut om erop te wijzen dat premier De Croo (Open Vld) zijn Vivaldi-ploeg niet onder controle heeft, maar is blind voor de twee coalitiepartners die ruziënd over de Grote Markt rollen.

Hij geraakt daarmee weg omdat de Antwerpse oppositie het hem ook toelaat. Groen, PVDA, CD&V en Vlaams Belang kijken geamuseerd toe in de raadscommissie, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hun kiezers moeten maar raden wat hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad ervan vinden.

Vierhonderd jongeren zijn hier het slachtoffer van. Jongeren die via Gatam werken aan een tweede kans en een nieuwe toekomst. Dat de schepenen het een mooi project vinden, biedt weinig troost.

Deel dit bericht: