Heraanleg Groenplaats: meer bomen, water als het kan en keerlus De Lijn verdwijnt

pilootprojecten
Openbaar domein

Er komen flink meer bomen en een ondergronds bassin om ervoor te zorgen dat het groen op de heraangelegde Groenplaats voldoende water krijgen. En als het aan schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) ligt, komt er op het plein ook water.

Antwerpen

Patrick Van de Perre

“De Groenplaats is te veel een grijze vlakte en oogt bijzonder rommelig. Dat moet met de heraanleg, die voor 2024 gepland staat, veranderen. Er komen niet alleen meer bomen, ook de ruimte op het plein wordt beter benut. Onder andere de glazen paviljoenen van de ondergrondse parkeergarage verdwijnen”, zegt Erica Caluwaerts.

Het aantal bomen, die nu langs de vier kanten van de Groenplaats staan, worden verdubbeld. Er komt aan elke kant van het plein een rij bomen bij en ook elders op het plein is nieuw groen gepland. “Om ervoor te zorgen dat de bomen voldoende water krijgen, wordt langs de zijde van de Oude Koornmarkt een ondergronds waterbassin aangelegd”, legt Erica Caluwaerts uit.

Dat is nodig omdat onder het plein een ondergrondse parkeergarage is, die ervoor zorgt dat de diepte om bomen te planten en te bewateren beperkt is. “Het bassin is een staaltje van moderne techniek. Het vangt bij regen het overtollige water op dat op die manier wordt hergebruikt bij droogte.”

Er komen meer bomen en de Groenplaats wordt anders ingericht. — © Joris Herregods Premetro met zicht op Rubens

Ook de inrichting van het plein verandert grondig. De keerlus voor de tram verdwijnt, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor onder andere terrassen. “Er komen zowel terrassen aan de gevels als op het plein zelf”, zegt de schepen.

Een impressie van het vernieuwde premetrostation Groenplaats. — © rr

Ook de ingang van de parkeergarage aan de Eiermarkt verdwijnt, net zoals de glazen kubussen op het plein die nu dienen als in- en uitgang van de garage. Het stadsbestuur bekijkt nog waar er nieuwe in- en uitgangen kunnen komen. “De ingang van de premetro op het plein wordt verschoven. Wie in de toekomst de premetro, die volledig wordt opgeknapt, uitkomt loopt recht op het standbeeld van Rubens.”

Langs de zijde van het Hilton komt er een ondergrondse fietsenstalling. “Daar zal plek zijn voor vijfhonderd fietsen. Door de ingang van de premetro te verplaatsen en de fietsenstalling aan de oostzijde te leggen, verdwijnt de chaotische situatie die er nu is. Ook de kiosk gaat weg na de heraanleg”, gaat Erica Caluwaerts verder.

Moet er nog water zijn?

De Groenplaats is een doorgangslocatie en zal dat ook blijven. “Maar het plein zal nog meer dan nu het geval is een verblijfsplek worden. De Groenplaats zit in de harten van de Antwerpenaar en het is de bedoeling dat het plein een aangename plek wordt om te zitten.”

Op de simulatie van het heraangelegde plein zijn de tramsporen verdwenen en is er meer groen. Ook over water wordt nagedacht. — © rr

In de huidige plannen, het voorontwerp werd vrijdag goedgekeurd door het college, is slechts een kleine waterpartij voorzien. Die komt ter hoogte van de zijingang van de kathedraal. Maar als het van Erica Caluwaerts afhangt blijft het daar niet bij.

“Net zoals groen is water een ideaal instrument om de opwarming in de stad tegen te gaan. En het zorgt voor sfeer. Maar het is niet vanzelfsprekend om op de Groenplaats een waterpartij aan te leggen. Daarom gaan we nu onderzoeken wat er mogelijk is en op welke plek.”

Op dit moment worden er proefboringen en andere tests gedaan op de Groenplaats. De verwachting is dat er eind dit jaar een definitief ontwerp is. De heraanleg begint in principe in 2024 en zal een jaar duren.

Schepen Erica Caluwaerts trekt 12 miljoen euro uit voor de bovengrondse heraanleg. Voor de werken onder de grond zal nog eens een bedrag van dezelfde orde nodig zijn. Dat geld komt onder andere van De Lijn en nutsbedrijven.

“We hebben over de plannen voor de Groenplaats al rond de tafel gezeten met onder andere de horeca op het plein. Maar ook andere burgers mogen hun zegje doen. Daarom organiseren we deze maand een infomarkt in het Grand Bazar Shopping Center. Daar worden de plannen getoond en kunnen vragen gesteld worden”, aldus nog de schepen.

Schepen Erica Caluwaerts (rechts) in gesprek met een arbeider die proefboringen uitvoert op de Groenplaats. —

© Joris Herregods

De infomarkt over de Groenplaats vindt plaats op 27 mei van 10 tot 18u op de eerste verdieping van het Grand Bazar Shopping Center.

Aangeboden door onze partners https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220513_95197481

Deel dit bericht: