Leiding van 1,6 kilometer voedt vijver Stadspark met grondwater van Den Bell

pilootprojecten
Openbaar domein

Een leiding van 1,6 kilometer zal grondwater van onder het administratief gebouw Den Bell af voeren naar de vijver in het Stadspark. De werken zijn begonnen en de eerste druppel grondwater komt in …

LEES OOK. Antwerps Stadspark keert stap voor stap terug naar romantische landschapsstijl

De vijver in het Antwerpse Stadspark stond de afgelopen jaren wel eens leeg. De oorzaken waren droogte en een lage grondwaterstand door werven in de buurt. Het peil van het water in de stadsvijver lijkt zich nu te stabiliseren.

Schepen Caluwaerts begint symbolisch met de aanleg van de leiding naar het Stadspark. — © Dirk Kerstens

“We beslisten dat bij bemalingen op werven in een straal van 750 meter rond het Stadpark het opgepompte grondwater moet worden afgevoerd naar de vijver en dus niet naar de riool”, zegt Erica Caluwaerts (Open Vld) , Antwerps schepen van Openbaar Domein. “Het probleem was alleen dat wij als stad zelf grondwater continu weg pompen naar de riool om de kelder onder Den Bell droog te houden. Door het nu af te leiden naar het stadspark geven we het goede voorbeeld.”

De stadsvijver kan nog wel wat extra water gebruiken, want het peil staat nog steeds lager dan het oorspronkelijke ontwerp. Met het grondwater komt het waterpeil op 2,5 meter. Bovendien is dit een van de maatregelen tegen de lange periodes van droogte en de uitdroging van de Antwerpse ondergrond.

De eerste werken voor de aanleg van de leiding tussen Den Bell en het Stadspark zijn al begonnen.

“De werken gaan voor relatief weinig hinder zorgen”, zegt de schepen. “Er wordt een leiding opgehangen in het bestaande gewelf van de riolering. Voor de veiligheid van de werkmensen moet alles goed worden verlucht.

Daarom worden dan de riooldeksels geopend en dit kan effect hebben op het verkeer. “

De eerste zichtbare werken zijn van juni tot september. Aan de Van Breestraat komt een pompstation. Het deel Paleisstraat – Justitiestraat – Van Breestraat komt half juni tot oktober aan bod. Voor het gedeelte Sint- Laureisstraat – Paleisstraat zal wel een open sleuf moeten worden gegraven in augustus. De Sint-Laureisstraat  zal dan afgesloten zijn. Het laatste stukje naar het Stadspark zal met een open sleuf zijn en in oktober gebeuren.

Het traject van de nieuwe leiding. — © rr

In de kelder van Den Bell komt een ontijzeringsinstallatie. Als het ijzer niet uit het grondwater wordt gehaald, dreigt de stadsvijver bruin te kleuren.

“De aanleg van een leiding in een bestaande riolering is een proefproject”, zegt Caluwaerts. “Het is interessant om te kijken hoe dit werkt en of het ook op andere plekken haalbaar is.”

Ondertussen loopt er een studie naar hoe het regenwater dat in de wijken rond het Stadspark valt, kan worden opgevangen en afgeleid naar de vijver. Met dit water zou het peil zelfs op 3,5 meter komen. Prijskaartje voor de aanleg van deze leiding bedraagt 2 miljoen euro.

Deel dit bericht: