“Kwetsbare mensen kunnen vaak nog een digitaal zetje gebruiken”

pilootprojecten
Openbaar domein

Klanten van sociale centra gaan vanaf eind 2022 meer controle en duidelijkheid krijgen over hun dossier via het digitale portaal ‘Mijn sociaal dossier’.

De stad Antwerpen krijgt voor het uitwerken van dit webplatform twee miljoen euro aan subsidies van Vlaanderen. Dat past binnen het Vlaamse project ‘Gemeente zonder gemeentehuis’.

“Met het digitaal profiel ‘Mijn sociaal dossier’ zullen burgers een nog betere sociale dienstverlening krijgen”, zegt Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur. “Bijvoorbeeld op het vlak van automatisch advies over het leefloon, korting voor diensten zoals het zwembad, de musea of je internetfactuur. ”

Alleen is de digitalisering van de dienstverlening niet altijd voor iedereen toegankelijk. De Antwerpse ombudsvrouw Karla Blomme waarschuwde al herhaaldelijk dat steeds meer mensen uit de boot vallen. Zowel schepen van Digitalisering Erica Caluwaerts (Open Vld) als schepen van Sociale Zalen Tom Meeuws (Vooruit) is zich daar van bewust.

“De digitale kloof is soms nog een onderschatte realiteit”, zegt Meeuws. “Kwetsbare mensen hebben vaak nog dat digitale zetje nodig, waardoor hun rechten dichterbij worden gebracht. Het is belangrijk dat we op zijn minst hun rechten kenbaar maken en waar het kan ze ook automatisch toekennen. Dat is het belang van dit digitale portaal.” De stad Antwerpen zal trainingen en ondersteuning aanbieden om mensen te helpen bij de toegang tot deze digitale dienstverlening. (svw)

Deel dit bericht: