Oproep innovatieve projecten voor tijdelijke invulling Kempeneiland

pilootprojecten
Openbaar domein

AG Vespa lanceert een oproep voor innovatieve projecten voor de tijdelijke invulling van het Kempeneiland, op het Antwerpse Eilandje. Ze wil daarmee bedrijven aantrekken die later kunnen doorgroeien naar een permanente locatie binnen de Innovatieve Stadshaven.

De stad Antwerpen wil van de noordoostkant van het Eilandje en het aansluitende Steenborgerweert een ‘Innovatieve Stadshaven’ maken om de bedrijvigheid te behouden en verder te stimuleren. De zone omvat de Asiadok-Oostkaai (tussen de Noorderlaan en het Asiadok), het Kempeneiland (tussen het Asiadok en het het Kempisch dok) en het Mexico-eiland (tussen het Houtdok en Straatsburgdok). Steenborgerweert ligt aan de andere kant van de Noorderlaan tussen de Ijzerlaan, de Noorderlaan en het Albertkanaal. De zones zijn zeer divers qua uitstraling maar hangen functioneel en geografisch aan elkaar. Ze hebben allebei een eilandkarakter, afgesneden van hun omgeving door water en/of infrastructuurbundels.

Annick De Ridder, schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening: “We willen de interactie tussen land en water nieuw leven inblazen en tegelijkertijd de bedrijvigheid in dit gebied verder stimuleren. We merken dat een geschikte locatie vinden in de stad of in het havengebied voor veel startende innovatieve bedrijven geen evidentie is. Door een tijdelijke invulling op dit vrijgekomen terrein mogelijk te maken, willen we deze een kans geven en hopen we dat deze kunnen doorgroeien naar voldoende capaciteit om op zoek te gaan naar een permanente locatie.”

In dit overgangsgebied tussen stad en haven, zit veel bedrijvigheid. En die bedrijvigheid wil de stad daar graag behouden. Daarom gaat AG Vespa nu op zoek naar innovatieve projecten voor een tijdelijke invulling van het Kempeneiland. Het gaat om 9 percelen met oppervlaktes die variëren tussen de 420 m² en 920 m². Het proefproject loopt tot maximum 31 december 2024. Bedrijven betalen een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van een perceel.

De projectvoorstellen kunnen ingediend worden vanaf 19 februari 2021 om 14 uur.

AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de ontwikkeling van de Innovatieve Stadshaven.

Deel dit bericht: