“Philippe motiveerde me om in de politiek te stappen”

pilootprojecten
Openbaar domein

Erica Caluwaerts krijgt naar alle waarschijnlijkheid het zitje van Philippe De Backer in de Antwerpse gemeenteraad. “Al moeten we dat eerst nog bespreken met de partij”, zegt ze daarover. Caluwaerts komt zo ook in beeld om binnen drie jaar Claude Marinower op te volgen als schepen van Economie, Werk en Openbaar domein.

Het politieke afscheid van Philippe De Backer betekent dat er ook verschuivingen op til staan in de Antwerpse gemeenteraad. Tijdens de eerstvolgende zitting maandag zal De Backer nog zetelen. Maar daarna neemt iemand het van hem over, en naar alle waarschijnlijkheid zal dat Erica Caluwaerts zijn, als eerste opvolger.

Niet lang wachten

Voor haar kwam het afscheid van De Backer niet geheel onverwacht. “Het is een moedige keuze en hij blijft een groot voorbeeld voor mij en vele anderen”, zegt Caluwaerts. “Het was Philippe die me motiveerde om in de politiek te stappen en ik ben hem daarvoor erg dankbaar. Maar of ik hem vervang in de gemeenteraad, moeten we binnen onze afdeling nog bespreken. We nemen onze tijd om te zien hoe we verder gaan en wie er welke functies zal opnemen. We gaan daar natuurlijk niet te lang mee wachten, want ook de mensen binnen onze afdeling willen snel duidelijkheid.”

Caluwaerts stond op de tweede plaats tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en maakt nu deel uit van het bijzonder comité voor de sociale dienst. Dat is combineerbaar met een zitje in de gemeenteraad, al zijn ook daarover volgens Calu​waerts nog geen afspraken gemaakt.

Bij de voorstelling van het nieuwe stadsbestuur van de Bourgondische coalitie in december maakte Claude Marinower (Open Vld) bekend dat hij zijn schepenambt maar voor drie jaar zou bekleden. In de helft van de legislatuur draagt hij zijn ambt over aan een liberale partijgenoot.

In principe zou dat De Backer geweest zijn, maar daar is nu verandering in gekomen. De kans dat Calu​waerts binnen drie jaar schepen wordt in Antwerpen, is dus groot. (jas)

Deel dit bericht: