Stad Antwerpen helpt chemiereus Ineos bij zoektocht naar werkvolk: “Op hoogtepunt van de werken dagelijks 2.500 man nodig”

pilootprojecten
Openbaar domein

De ethaankraker, die Ineos in de Antwerpse haven wil bouwen, stuit op enorm verzet van actiegroepen. Toch duwt de Britse chemiereus zijn plannen door. Om Project One te bouwen, worden nu heel wat nieuwe arbeidskrachten gezocht. En daarbij krijgt Ineos de hulp van de stad Antwerpen.

Project One, met ruim drie miljard euro de grootste investering in de Europese chemie in 25 jaar, is al sinds de aankondiging controversieel. Toch kreeg Ineos eind vorig jaar van de deputatie een omgevingsvergunning voor de bouw van de ethaankraker. Voorwaarde is wel dat de site klimaatneutraal is, ten laatste tien jaar na de ingebruikname.

Maar om de kraker te bouwen is uiteraard werkvolk nodig. Ineos schat dat op het hoogtepunt van de werken op de werf dagelijks zo’n 2.500 werkkrachten aan de slag zullen zijn.

In de zoektocht naar die arbeidskrachten slaat Ineos nu de handen in elkaar met de stad Antwerpen. Vorige week keurde het college van burgemeester en schepenen een engagementsverklaring goed, die als doel heeft om jobs voor jonge werkzoekenden te creëren. Werkzoekenden worden dan opgeleid en tewerkgesteld op de nieuwe werf van Ineos.

Loopbaan in de haven

Dagelijks zijn er in Antwerpen 28.832 werkzoekenden. “De uitdagingen om meer Antwerpenaren aan het werk te krijgen blijven dan ook immens”, zegt Antwerps schepen Erica Caluwaerts (Open Vld), bevoegd voor Economie en Werk. “Onze ambitie is om zeer concreet te werken aan trajecten die Antwerpenaren zo snel mogelijk naar de werf leiden. Alsook naar de start van een loopbaan in de haven. We gaan nu aan de slag om onze samenwerkingsovereenkomst te concretiseren.”

Volgens Ineos zullen de arbeidskrachten aan de slag kunnen bij zowel de voorbereidende werken van Project One, als bij de eigenlijke bouwwerken van de productie-eenheid. “De profielen waar we naar op zoek zijn, zijn administratieve krachten, magazijnbeheerders, verkeersregelaars, bewakingsagenten, schoonmakers, maar ook stellingbouwers, lassers, elektriciens”, stelt de chemiereus.

Klaar tegen 2026

Ineos verwacht de eerste werkzaamheden dit jaar te kunnen starten, om de installaties klaar te hebben tegen 2026. De chemiereus zegt dat er op de site in totaal 450 mensen tewerkgesteld zullen worden.

Dat laatste gelooft de Antwerpse milieuactivist Thomas Goorden, ook bekend van het PFOS-dossier, niet. “Zo’n fabriek is maximaal geautomatiseerd. Al het werk zal door machines en robots gebeuren.” Volgens Goorden drijft Ineos het aantal voorziene jobs voor dit project jaar na jaar op. “Om zodanig de maatschappelijke druk te verhogen voor dit project.”

Lobbywerk van chemiesector

De geplande ethaankraker stuit sinds de aankondiging op enorm verzet van actiegroepen. Actiegroepen, zoals Ineos Will Fall, beweren dat de vraag naar ethyleen op de wereldmarkt helemaal niet toeneemt, zoals INEOS claimt. “Erkende sectoranalisten spreken dit duidelijk tegen. Bovendien zal het project op korte termijn ingehaald worden door steeds strengere Europese maatregelen. Onder druk van de lobby van de chemiesector, gaan de Antwerpse haven en de Vlaamse regering regelrecht in tegen studies en adviezen van experten en wetenschappers, alsook tegen de stem van burgers en milieubewegingen.”

Deel dit bericht: