Stad Antwerpen lanceert een pop-up Digibank, die vanaf januari 2023 zal rondreizen in de Antwerpse districten. Inwoners kunnen daar terecht om hun digitale vaardigheden aan te scherpen. Hierbij is er specifiek aandacht voor digitaal kwetsbare Antwerpenaren. Het project is een samenwerking tussen stad Antwerpen, SAAMO en buurtwerk Posthof vzw en krijgt steun van de Vlaamse overheid.
De pop-up Digibank is een rondreizend initiatief op gastlocaties, zowel stedelijk als niet-stedelijk, verspreid over de negen districten van Antwerpen. In de pop-up Digibank kunnen inwoners terecht voor gratis sessies om de veertien dagen georganiseerd worden. Tijdens deze sessies krijgen bezoekers ondersteuning rond digitale vaardigheden. Daarnaast worden er ook thematische sessies georganiseerd rond specifieke digitale dienstverlening (bijvoorbeeld Mypension, Mijngezondheid of Itsme). De pop-up Digibank zal ook via sociale organisaties oefenlaptops uitlenen aan digitaal kwetsbare inwoners zodat die ook thuis hun digitale vaardigheden kunnen oefenen.
Webpunten
Het aanbod van de pop-up Digibank sluit aan op de werking van de reeds aanwezige initiatieven in de stad. In de bestaande Antwerpse webpunten kunnen inwoners digitale vaardigheden bijleren via cursussen in groep of via één-op-één-begeleiding. Door langs te gaan in specifieke wijken of districten waar dit vandaag nog ontbreekt, vult de pop-up Digibank bepaalde gaten op. Wie meer ondersteuning wenst, zal hier alle informatie kunnen krijgen over de Antwerpse webpunten en andere ondersteuningsmogelijkheden in de stad. De stad hoopt in januari 2023 de digibank voor de eerste keer op te stellen op de gastlocaties.
Schepen voor digitalisering Erica Caluwaerts: “Met dit nieuwe project breidt de stad het aanbod e-inclusie nog verder uit. De stad heeft al een lange traditie met de webpunten. Daar kwamen de voorbije jaren nog de Digitaal Inclusieve Wijk en Digiburger bij. En nu starten we de pop-up Digibank op. Het is de ambitie van de stad om minstens 350 gratis sessies te organiseren in deze pop-up Digibank. Alle inwoners zijn er welkom, maar er is specifieke aandacht voor risicogroepen van digitale uitsluiting: met name laaggeletterde volwassenen, ouderen (55-74 jaar), individuen met een laag opleidingsniveau, werkzoekenden en huishoudens met een laag inkomen. Bewoners met meer nood aan ondersteuning dan de Pop-up Digibank kan bieden, worden laagdrempelig en op maat doorverwezen. Zo hopen we iedereen mee te krijgen met de digitale trein die steeds sneller gaat.
Samenwerking partners
Het project ‘pop-up Digibank’ is een samenwerking tussen stad Antwerpen, SAAMO en buurtwerk Posthof vzw en krijgt ondersteuning van de Vlaamse Overheid, departement Werk en Sociale Economie. Dit project kadert binnen de strategie voor digitale transformatie van stad Antwerpen.