Vlaamse politici prominent afwezig op vastgoedbeurs Cannes, Schepen Caluwaerts wél aanwezig

pilootprojecten
Openbaar domein

Terwijl de Waalse en Brusselse politici hun steden op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes komen promoten, mijdt de Vlaamse politiek het belangrijkste vastgoedevent ter wereld.

Een uur lang stelde Paul Magnette, PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi, woensdag de toekomst van zijn stad voor in een bomvolle zaal op de vastgoedbeurs Mipim. Een nieuw voetbalstadion dat het ‘Waalse Sportpaleis’ moet worden, een ‘quartier du futur’ rond de nieuwe legerkazerne, de nieuwe woonwerkwijk Left Side Business Park en zelfs een kleine jachthaven moeten de Henegouwse stad de komende jaren doen herrijzen. ‘De concurrentie voor La Croisette zal hard worden’, grijnsde Magnette met een verwijzing naar de bekende promenade in Cannes.

Magnette is niet de enige Waalse politicus op Mipim, de belangrijkste vastgoedbeurs ter wereld, die voor het eerst sinds 2019 opnieuw plaatsvindt. Bij zijn speech ‘Namur, your best return on investment’ verwelkomde de Naamse burgemeester Maxime Prévot, tevens partijvoorzitter van Les Engagés (het vroegere cdH), zijn ‘Vlaamse vrienden’ in het Nederlands. ‘Jullie aanwezigheid vandaag is een goede keuze. Namen is een van de mooiste steden ter wereld. En wij hebben twee lucht-havens: in Luik en Charleroi.’

Op een sessie over Waals-Brabant nam Mathieu Michel (MR), de staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, de honneurs waar. Het Brussels Gewest organiseert vandaag een evenement met minister-president Rudi Vervoort (PS) en de staatssecretarissen van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) en Stedenbouw Pascal Smet (Vooruit).

De Franstalige omniprésence staat in schril contrast met de Vlaamse afwezigheid. Ministers, burgemeesters of schepenen uit Vlaanderen zijn deze week in Cannes nergens te bespeuren. Antwerpen en Gent hadden jaren een gesmaakte stand op het Belgische paviljoen, maar beide steden zetten hun deelname in 2019 stop. Het Waals en het Brussels Gewest zetten het Belgische paviljoen ‘Surreal Estate’ samen verder.

De Flanders Corner die zich volgens de plattegrond op het paviljoen bevindt, blijkt niet meer dan enkele verloren tafeltjes naast de bar te omvatten. Het Vlaamse agentschap Flanders Investment & Trade (FIT) stelt de meerwaarde van deelname aan het Belgische paviljoen in vraag. ‘Vastgoed behoort niet tot de kerntaken van FIT, noch qua export, noch qua aantrekken van investeringen’, zegt topvrouw Claire Tillekaerts.

De Vlaamse politieke voorzichtigheid rond Mipim is te wijten aan de schandalen, van Publicis over Optima tot Landinvest, die politici tot meer terughoudendheid in hun contacten met de vastgoedwereld noopten. De beurs in Cannes, inclusief feestjes op dure jachten, kreeg een bedenkelijke reputatie omdat de toenmalige Gentse burgemeester Daniël Termont (Vooruit) er ooit naartoe reisde met een vliegtuig dat Optima-baas Jeroen Piqueur had gecharterd.

Dat politici niet naar Cannes ‘durven’ te komen, ergert veel Vlaamse deelnemers. Voor hen is de beurs een efficiënte manier om in korte tijd met veel ontwikkelaars, aannemers, architecten en politici in contact te komen. ‘Ik vind het spijtig dat de Vlaamse steden afwezig zijn’, zegt Philip Heylen, oud-CD&V-schepen in Antwerpen en vandaag actief bij de holding Ackermans & van Haaren.

Ook Magnette toont zich verbaasd dat zijn Vlaamse collega’s niet opdagen in Cannes. ‘Dit is niet mijn tasse de thé, maar het is fundamenteel om hier te zijn’, zegt de PS-voorzitter. ‘Het zit hier vol investeerders, ook Vlaamse. Deze beurs kan projecten echt versnellen.’

Toch blijft de vraag welke rol de talrijk opgekomen Brusselse en Waalse politici in Cannes kunnen spelen. De krant La Libre Belgique telde twee provinciegouverneurs, negen burgemeesters en acht schepenen uit Wallonië op de deel-nemerslijst. Te zien aan het grote aantal ter begroeting kussende mannen bevonden zich onder de toehoorders van Magnette en Prévot vooral Waalse ondernemers. De kans om in twee uur met twee partijvoorzitters-burgemeesters in contact te komen, doet zich niet elke dag voor. Of zoals een Waalse aanwezige opmerkte: ‘Nergens is de lijn met een politicus zo kort als hier.’

Antwerpen blijkt op Mipim uiteindelijk toch aanwezig. Erica Caluwaerts, de nieuwbakken schepen van Economie (Open VLD), neemt deel aan een paneldiscussie over leefbaarheid in Europese steden en moet daarmee de enige Vlaamse politicus op de beurs zijn. ‘Het is als stad in volle ontwikkeling heel belangrijk op zo’n beurs aanwezig te zijn’, zegt Caluwaerts.

Gent blijft bij zijn boycot van Cannes. ‘We werken graag samen en gaan in gesprek met de vastgoed-wereld’, zegt Sofie Bracke (Open VLD), de schepen van Economie. ‘Maar we zijn er niet van overtuigd dat we daarvoor fysiek samen in Cannes moeten zitten. Door bilaterale of groepsgesprekken in Gent kunnen we de vinger aan de pols houden.’

De essentie Op de vastgoedbeurs Mipim in Cannes zijn veel Waalse en Brusselse politici aanwezig.

Deel dit bericht: